12:30 / 26.03.2019.

Autor: HRT

Pavić: Uložit ćemo 2 milijarde kuna u zapošljavanje

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dosadašnji rezultati kampanje "Zaposli se u Hrvatskoj" obećavaju - zabilježeno je čak 178 posto više korisnika potpora za samozapošljavanje te 71 tisuću više zaposlenih osoba unutar godine dana.
Radi promicanja aktivnih mjera politike i mogućnosti zapošljavanja, ponajprije kad je riječ o mladima, u Zagrebu se, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, održava konferencija "Zaposli se u Hrvatskoj".

Dosadašnji rezultati kampanje "Zaposli se u Hrvatskoj" obećavaju - zabilježeno je čak 178 posto više korisnika potpora za samozapošljavanje te 71 tisuću više zaposlenih osoba unutar godine dana.

- Ove ćemo godine dvije milijarde kuna uložiti u zapošljavanje, od toga milijardu i pol mjere su aktivne politike zapošljavanja, većinom financirane iz ESF-a, te pola milijarde kuna specijaliziranih programa zapošljavanja žena, mladih, osoba s invaliditetom, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

- Od 2017. do danas u 9 mjera aktivne politike zapošljavanja s različitim podmjerama novouključeno je više od 78 tisuća korisnika, od toga više od 10 tisuća korisnika u mjeru potpora za samozapošljavanje i više od 10 tisuća korisnika obrazovanja nezaposlenih, istaknuo je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Cilj aktivirati domaću radnu snagu

- Danas smo na razini 148 tisuća nezaposlenih. Cilj nam je aktivirati domaću radnu snagu, što činimo s devet mjera aktivne politike zapošljavanja. Trenutačno je danas oko 26 tisuća osoba po svim mjerama, a samo je od prvog mjeseca 2019. uključeno osam tisuća osoba. Uz te aktivnosti, provodimo i aktivnosti posredovanja poslodavaca i nezaposlenih osoba, rekao je Lončar.

Kada je riječ  o deficitarnim zanimanjima, Lončar kaže kako je s jedne strane cilj aktivirati domaću radnu snagu, no, dodao je, zbog nedostatka domaćih radnika ne smije se ugroziti gospodarski rast i aktivnosti vezane za investicijske cikluse koji poduzimaju poslodavci. U tu svrhu 'pomoćni je alat' otvaranje radnih dozvola i otvaranje tržišta radne snage strancima, za što je Vlada osigurala oko 62 tisuće radnih dozvola, koje su u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova", rekao je Lončar.

- HZZ aktivno sudjeluje u tom procesu kako bi zadovoljio potrebe poslodavaca i kako bi sustav bio brži i fleksibilniji, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!