10:38 / 15.02.2020.

Autor: HRT

Pavičić Vukičević o GUP-u i vladajućoj koaliciji

-

-

Foto: - / -

Pavičić Vukičević izjavila je da je "zakonodavac predvidio da sve primjedbe, prijedloge, inicijative za izmjene i dopune GUP-a predstavničko tijelo razmatra barem jedanput godišnje".
Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" govorila je o Generalnom urbanističkom planu i kazala da se neće isti prijedlog podnijeti ponovno u raspravu za tri mjeseca već će se ići s novom odlukom o izmjenama i dopunama GUP-a.  

Na dosadašnji prijedlog GUP-a bilo je mnogo primjedbi. U utorak su o njemu glasovali zastupnici zagrebačke Gradske skupštine i nisu ga prihvatili. Odbačeni su i svi amandmani na GUP. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će GUP ponovno doći na dnevni red Gradske skupštine u najkraćem mogućem roku. Očekuje se da bi to moglo biti u svibnju.

Pavičić Vukičević izjavila je da je "zakonodavac predvidio da sve primjedbe, prijedloge, inicijative za izmjene i dopune GUP-a predstavničko tijelo razmatra barem jedanput godišnje".

- To znači da su svi građani, a također i pravne osobe, pozvani podnijeti takve inicijative za promjene GUP-a. Amandmani koji su proizašli od Stranke rada i solidarnosti bili su amandmani pristigli od privatnih i fizičkih osoba, a ne neko nezadovoljstvo samim GUP-om. Ovu proceduru započeli smo 2015. Proveli smo dvije javne rasprave. Dobili smo potrebne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva graditeljstva. Smatrali smo da je ovo trenutak kada bismo trebali zatvoriti tu priču i onda opet u narednom ciklusu otvoriti raspravu o izmjenama i dopunama GUP-a. Nadamo se, a mogu i s velikom sigurnošću reći da nećemo isti ovaj prijedlog podnijeti ponovno u raspravu za tri mjeseca kako nam omogućuje poslovnik nego ćemo ići s novom odlukom o izmjenama i dopunama GUP-a. Naša je želja da u narednim mjesecima dobijemo potporu Ministarstva graditeljstva u smislu novog pravilnika o izradama novih generalnih urbanističkih planova koji bi gradovima i drugim jedinicama lokalne samouprave omogućio da pristupe izradi novih GUP-ova koji bi bili ukorak s potrebama i stvarnošću 21. stoljeća, kazala je.

Urednica i voditeljica emisije Jasmina Popović rekla je da je jedna od primjedbi na GUP bila njegova zastarjelost, odnosno nepraćenje onoga što razvoj grada hoće, a da je bilo i puno primjedbi za pogodovanje privatnim interesima. Pavičić Vukičević kazala je da svaka izmjena i dopuna GUP-a nekoga oštećuje, a nekome ide u korist.

- Kada god pretvarate zelenu površinu u zonu mješovite, građevinske, stambene izgradnje, poslovne zone, gospodarske ili pak društvene, oštetili ste zelenilo na području grada Zagreba. S druge strane, svima onima kojima se omogućuje takva prenamjena sasvim sigurno će na tržištu profitirati. Važno je reći da je donošenjem novog zakona o prostornom uređenju 2014. dat rok od 90 dana Ministarstvu graditeljstva da donese novi pravilnik o izradama GUP-a. Mi GUP možemo ponuditi samo takav kakav je on danas, zastario. Upravo o tome i govorimo da Ministarstvo treba donijeti novi pravilnik, koji će omogućiti jedno suvislije, modernije prostorno planiranje, kakvo grad Zagreb i Republika Hrvatska zaslužuju, izjavila je Pavičić Vukičević.

Odgovarajući na pitanje koliko zapravo konzultiraju struku u ovome pitanju, jer je upravo struka kazala da je GUP loš, izjavila je da u gradskom zavodu za prostorno planiranje i gradskom uredu za strategiju razvoja grada rade arhitekti.

- Postoji struka, urbanisti koji su zaposleni u našim tijelima i koji su ovlašteni za izradu takve prostorno planske dokumentacije. S formalne strane je potpuno i sve u redu. Zato smo i dobili suglasnost nadležnih ministarstava. Ono što se dijelu struke ne sviđa su neka rješenja kao npr. da se u obuhvatu današnjeg Zagrebačkog velesajma i Hipodroma otvori jedna zona u kojoj bi bila dozvoljena visoka gradnja i neki drugi sadržaji kojih danas na tom dijelu nema, kaže. 

Govoreći o studijama prenamjene Zagrebačkog velesajma kazala je da su se one odnosile na sajmovanje. 

- Znamo da u 21. stoljeću sajmovanje više nije onakvo kakvo je bilo u vrijeme kada je Većeslav Holjevac, bez ikakvih dozvola i dokumenata, napravio paviljon koji se nalazi na prostoru Zagrebačkog velesajma. Dobar dio tih paviljona uopće nema statičke, građevne uvjete. Mi smo dobar dio tih građevina ozbiljnim  ulaganjem prenamjenili u sportske sadržaje i sasvim će se sigurno dio tog prostora i dalje razvijati na taj način. Ideja gradske uprave grada Zagreba je bila da se na tom visokovrijednom prostoru omogući visoka izgradnja, društvenih i javnih sadržaja, pa i stambena izgradnja poslovna i slično gdje bi Zagreb dobio taj jedan svoj City kojega imaju i drugi gradovi, a mi nemamo, dodaje. Naglasila je i da je Zagreb "po Financial Timesu sedmi od 10 gradova po interesantnosti, po mogućnostima za investiranje i daljnji razvoj".

Govorila je i o potrebi rješavanja pitanja smirivanja toka rijeke Save, odvajanju otpada, rejtingu Stranke rada i solidarnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini, vladajućoj većini u Hrvatskom saboru, rotoru, žičari, zračnoj luci.

Odgovarajući na pitanje puca li koalicija na gradskoj ili nacionalnoj razini Pavičić Vukičević je kazala: "Vladu HDZ-a ne podržavamo kao Vladu koja bi nama trebala osigurati neke pozicije, fotelje, mjesta, upravne odbore i slično. Mi u tome uopće ne participiramo, nego se samo bavimo našim projektima".

- Dokle god ti projekti nisu ugroženi nema nikakvog razloga da zastupnici koji su članovi Kluba Stranke rada i solidarnosti nezavisnih zastupnika na bilo koji način bojkotiraju rad Vlade. Da smo mi povezani interesno, foteljama i mjestima, možda bi se ponašali kao HNS, ali mi to nismo. Mi smo to jasno rekli, kada je bila riječ o potpori ministrici Divjak. Rekli smo da nas funkcije, ministarstva i podjela plijena uopće ne zanimaju, ali nas itekako zanima Imunološki zavod, dječja bolnica, APIS i drugi važni projekti, kazala je među ostalim zamjenica zagrebačkog gradonačelnika u emisiji "Intervju tjedna".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!