20:46 / 06.09.2020.

Autor: Tema dana/I.B./HRT

Pavičin: Nije problem broj pozitivnih, već onih u samoizolaciji

-

-

Foto: - / -

Početak nastave čeka se s uzbuđenjem i neizvjesnošću, kako onih koji podupiru povratak u klupe, tako i onih koji se protive.
Nakon što su šest mjeseci mahom bile prazne, učionice će sutra ponovno biti pune. Početak nastave čeka se s uzbuđenjem i neizvjesnošću, kako onih koji podupiru povratak u klupe, tako i onih koji su protiv. Osam škola u raznim dijelovima Hrvatske je van pogona, zbog pojedinačnih slučajeva zaraze koronavirusom nastava u tim školama počinje na daljinu. Gost Teme dana bio je savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

- Već nekoliko tjedana upozoravamo da se djelatnici škola sačuvaju, ne toliko od samog virusa nego od samoizolacije. Ove su škole izvan pogona jer je velik broj djelatnika završio u samoizolaciji i toga se moramo čuvati. Apeliram na sve djelatnike: pripazite se, poštujte razmake i pravila i slušajte epidemiologe da se ovo ne bi više događalo, poručio je.

- Brojevi pokazuju da je oko 105 djelatnika škole u samoizolaciji, ali i oko 1500 djece, dok ih je oko 250 pozitivno. Nisu strašne brojke pozitivnih, puno su strašnije ovih u samoizolaciji. Blokiraju cijeli sustav, istaknuo je.

Rekao je da će škole na svakodnevnoj bazi on-line popunjavati obrasce pa će postojati svježi podaci, a da nisu htjeli prije početka dodatno opteretiti nastavnike s tim.

-  Očekujemo između 80 i 90 posto škola po A modelu. Takvi su im prostorni uvjeti da mogu po tom modelu raditi, ima nekoliko škola za koje znamo da će raditi po B modelu, rekao je.

Dražen Adžić, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, treće osnovne škole po broju učenika, javio se iz Zadra.

- Mi smo dogovorili na nivou cijelog grada Zadra da idemo po A modelu, to znači da svi učenici dolaze na nastavu. Naša škola ima 1600 učenika, morali smo se opskrbiti pleksiglasima i pregradama, a svaki će učenik imati dvije maske. Na hodnicima, ulazu i izlazu morat će nositi maske. Kretat će se u smjeru kazaljke na satu, istaknuo je.

- Najteže će biti djecu držati na distanci kad vide svoje prijatelje prije i nakon škole, rekao je.

- Pretpostavljamo da će prvih dana biti problema i poteškoća, ali to su problemi na koje ćemo se svi morati naviknuti, istaknuo je.

- Što se tiče nošenja maski unutar učionica, problem je što škole u Hrvatskoj nisu standardizirane. Imaju različite kvadrature učionica. Idući tjedan imat ćemo sve podatke, rekao je.

- Sedam prijedloga koje je sindikat Preporod poslao ministarstvu već su definirani. Prekovremeni se isplaćuju temeljem kolektivnih ugovora i propisa, testiranje ide na temelju medicinskih indikacija i besplatno je za sve one koji imaju indikacije, samoizolacija je plaćena onako kako je zakonski definirana za sve, istaknuo je.

- Sretno svima, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!