16:31 / 08.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Pavliček: Do uhićenja u Negoslavcima došlo 29 godina nakon zločina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Uskoro će biti 29 godina od trenutka kada je zločin na Ovčari počinjen, 22 godine su počinitelji živjeli slobodno u Hrvatskoj."
Saborski zastupnik Marijan Pavliček izjavio je u četvrtak u ime Kluba Hrvatskih suverenista da je do uhićenja u Negoslavcima došlo 29 godina nakon što je počinjen zločin na Ovčari, ocijenivši efikasnost Državnog odvjetništva žalosnim. Tužiteljstvo traži istražni zatvor za okrivljenike za ratni zločin na Ovčari
Privođenje na sud desetak osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari

- Uskoro će biti 29 godina od trenutka kada je zločin na Ovčari počinjen, 22 godine su počinitelji živjeli slobodno u Hrvatskoj. Nakon završetka mirne reintegracije bili su dostupni hrvatskim vlastima, to je 7965 dana, rekao je Pavliček tijekom slobodnog govora i postavio pitanje efikasnosti Državnog odvjetništva.

- Njima je potrebno 44.000 radnih sati za rješavanje jednog predmeta i onda se pitamo zašto građani ne vjeruju hrvatskim institucijama, kazao je Pavliček i ocijenio takav rad institucija žalosnim.

Miroslav Škoro (Domovinski pokret) povodom današnjeg Dana Hrvatskog sabora ustvrdio je kako je danas Sabor marginaliziran, a od predsjednika države i bagateliziran, budući da nije došao na konstituirajuću sjednicu.

- Smiješna i sramna pozicija Sabora uzrokovana je političkim samoljubljem i egoizmom dviju vladajućih stranaka jer im je puno lakše manipulirati s 15 ministara, nego sa 150 zastupnika, kazao je.

- Zato u Sabor šalju poslušne kadrove bez političkog kredibiliteta i autonomije, nedostojne nasljednike naših znamenitih saborskih predaka iz prošlih stoljeća, što kod građana izaziva gađenje i odbojnost prema politici i demokraciji, dodao je Škoro.

Katarina Peović (Radnička fronta) osvrnula se na "aferu Janaf" i oslobađanje Ivice Todorića ustvrdivši da bi trebalo početi postavljati pitanja o sistemskoj korupciji.

- Vjeruje li više itko da bi se problem riješio tako da se riješimo Ivice Todorića, koji je s Miroslavom Petekom i Draganom Kovačevićem bio nagrađivani poduzetnik, ili tako da se riješimo Kovačevića, koji je bio zagovornik privatizacije mirovinskog sustava, ili da se riješimo Lovre Kuščevića, Milana Bandića, upitala je Peović.

Na korupciju osvrnula se i Dalija Orešković (Klub SiP-a, Pametnog i GLAS-a) ocijenivši "radikalno pogrešnim" odgovore premijera Andreja Plenkovića na pitanja o "aferi Janaf", osnivanju istražnog povjerenstva, borbi protiv korupcije, transparentnosti.

- Kada bi se popravilo sve što ne valja u borbi protiv korupcije, u pravosuđu, u radu sigurnosnog sustava, HDZ sasvim sigurno više nikada ne bi došao u priliku da dođe na vlast, ustvrdila je Orešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!