Pavliček: Hrvati u BiH trebaju dobiti entitet, a Hrvatska tražiti reviziju Daytona

02.02.2022.

11:21

Autor: V.K./HRT/Hina

Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti

Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, poručio je u srijedu kako su zadnji pregovori u Neumu pokazali da se Hrvati opet marginaliziraju te je krajnje vrijeme da Hrvatska, kao njegova supotpisnica, traži reviziju Daytonskoga sporazuma.

- Hrvati moraju i trebaju dobiti svoj entitet u BiH, samo kroz vlastitu federalnu jedinicu unutar BiH kao narod će opstati i sljedećih 50, 100, 200 godina, BiH će opstati kao funkcionalna država, a ne kao sada međunarodni protektorat, izjavio je Pavliček u slobodnom saborskom govoru.

Naglasio je da su Hrvati danas u BiH sve samo ne konstitutivan narod, pretvaraju se u nacionalnu manjinu, gube brojna prava.

Hrvati, nabrojao je, nemaju nacionalni tv kanal na svom jeziku, ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, to za njih rade Bošnjaci, izgubili su 250 do 300 tisuća stanovnika.

Zadnji pregovori u Neumu pokazali su da se Hrvati marginaliziraju, iako kao narod koji treba imati jednaka prava kao i Bošnjaci i Srbi, zato treba otvoreno pričati što Hrvatska treba poduzeti, poručio je Pavliček.

O slanju vojske izvan RH odlučuje Sabor, ne predsjednici države i vlade

Darko Klasić (HSLS) istaknuo je kako u javnosti često kolaju izjave koje zbunjuju građane, a jedna od njih je i ona o slanu pripadnika Hrvatske vojske izvan granica države.

- Odluku o slanju pripadnika HV-a ne donose ni predsjednik države ni Vlade, nego Sabor, naglasio je zastupnik pa kritizirao najnovije izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini.

- Zar nije Vlada 2013. i 2014., kad je on bio premijer, pratila događanja u Kijevu i podržavala želje naroda za demokratskim promjenama i europskim integracijama, zar nismo 2014. poslali zrakoplov kako bi iz Kijeva u Zagreb dovezao grupu teško ranjenih ukrajinskih branitelja, upitao je Klasić.

Slaže se, rekao je, da hrvatski vojnici ne trebaju ratovati u tuđim ratovima, no ne slaže se sa "retorikom izričaja" predsjednika i licemjernošću njegovih izjava.

Predsjednik daje izjave kao da je činovnik u Kremlju

Nezavisni Hrvoje Zekanović kazao je da predsjednik Milanović daje "čudnovate izjave, kao da je činovnik u Kremlju", a vladajuće poziva da budu malo hrabriji i odluče se da na svjetlo dana dođe deklaracija o Ukrajini.

- Deklaracija ima jednostavan sadržaj, a to je da se priznaje cjelovitost, nepovredivost teritorija nama prijateljske Ukrajine, ovdje ne govorimo o ratu, slanju vojnika, nego o jednostavnoj činjenici da kao Sabor moramo reći svoj stav o ovom ključnom problemu, naveo je zastupnik.

Izrazio je uvjerenje da neće biti rata između Ukrajine i Rusije te pozvao i Ruse i Ukrajince da na ljeto dođu na Jadran i budu naši gosti.

Jaje nije terorizam, nego artikl koji će poskupjeti pet puta

Miro Bulj (Most) za govornicu je izašao sa kutijom jaja, pa držeći jedno u ruci poručio da "jaje nije terorizam, nego prehrambeni artikl koji će poskupjeti pet puta".


- To je ozbiljna tema, nemojte ljude privoditi zbog gluposti, poručio je vladajućima, očito se referirajući na slučaj zadarskog privođenja zbog navodnih prijetnji premijeru.

- Ja ću stati na Sinjskoj pijaci (glavnom trgu), neka me tuku jajima, rekao je Bulj i naglasio da Hrvatska ima puno ozbiljnijih stvari, a to su samodostatnost proizvodnje, prodaja zemljišta strancima od iduće godine, poskupljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!