Reakcije na izjave Pupovca o srbijanskim optužnicama

11:11 / 27.05.2022.

Autor: M.Š./HRT

Reakcije na izjave Milorada Pupovca o srbijanskim optužnicama

Reakcije na izjave Milorada Pupovca o srbijanskim optužnicama

Foto: HTV / HRT

U Saboru komentari na izjave Milorada Pupovca vezano uz srbijanske optužnice na račun hrvatskih pilota.

Miloradu Pupovacu neki zamjeraju da je u slučaju optužnica stao na stranu Aleksandra Vučića. On je pak u emisiji "Poligraf" o tome rekao sljedeće.

- Nemam ja potrebe stajati na ničiju stranu jer nisam stajao 30 godina pa neću stajati niti ove godine. Želim stati na stranu pravde. Taj zločin je počinjen i nije navodni zločin kao što se u najvećem dijelu naših medija govori. I o njemu treba govoriti. O tim se zločinima prestalo govoriti i šuti se kao da se ništa nije dogodilo. A naša javnost nema uopće pojma da se tako nešto dogodilo. Ubijeno je devetero civila, 30 km duboko u granici BiH. Od toga četvero djece, bilo je 50-ero ranjenih. Zna se kada su avioni poletjeli, zna se odakle poletjeli, zna se kako su djelovali, izjavio je Pupovac u petak ujutro na Hrvatskom radiju.

U Saboru, očekivano, govori se o stavovima SDSS-ovog Pupovca.

- Neka kolega Pupovac bude upravo ta spona između Zagreba i Beograda za bolje buduće odnose između Hrvatske i Srbije. Ali nisam ga baš često vidio da se potrudio zalagati za bolje susjedske odnose. Nisam nikad čuo da se založio za pitanje nestalih s hrvatske strane i pitanja ratne odštete te vezano uz pitanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Nisam ga čuo u tom kontekstu, rekao je u Saboru Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

Čelnik Mosta Božo Petrov također je komentirao izjavu Milorada Pupovca, a koji je pozvao Vladu da ne odbacuje optužnice koje dolaze iz Srbije protiv hrvatskih pilota, da su se zločini dogodili, da to treba istražiti.

- Hrvatska u ovom trenutku ima sve mogućnosti i načine jer je članica EU-a i NATO-a, da jasno odredi uvjete pristupanja Srbije. Da se jasno traži da se dostavi dokumentacija vukovarske bolnice, ratna odšteta. Definicija i dostavljanje informacija o nestalima u ratu. Ništa se ne čini po tom pitanju, Hrvatska dopušta Srbiji da pokuša promijeniti politički narativ da iz agresora postane žrtva. Naši heroji se pretvaraju u narodne zločince, istaknuo je. 

SDP-ov Arsen Bauk ističe:

- Bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtve zločine treba kazniti, ističe.

Na opservaciju novinara da očito u Hrvatskoj postoje dvojbe je li se zločin dogodio, kaže da postoje tijela poput policije i DORH-a koja bi to trebala utvrditi.

Načelno smatra da bi optužnice iz Srbije bi trebalo odbaciti, a zločine istražiti.

- Ne znam treba li politički signal ili mig. Mi često kritiziramo takve stvari. Neovisnost pravosudnih tijela trebala bi biti poštovana, zakoni su tu jasni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!