Pavliček: Nismo mi nikakvi ruski igrači

24.10.2022.

16:40

Autor: Oporbeni zarez/HRT/T.D.

Marijan Pavliček

Marijan Pavliček

Foto: HTV / HRT

Nacionalni interes i sigurnost Hrvatske mora biti na prvom mjestu. Nismo mi nikakvi ruski igrači niti smo stali na stranu Zorana Milanovića, rekao je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Marijan Pavliček je naglasio kako je Hrvatska pravodobno stala na pravu stranu što se tiče osude ruske agresije na Ukrajinu.

- Ukrajini treba humanitarna pomoć, pomoć pri obnovi i daljnjeg prijema ukrajinskih izbjeglica, dodao je.

O obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

- Uime Hrvatskih suverenista jasno smo dali do znanja da ne podržavamo obuku ukrajinskih vojnika na području Hrvatske jer si na taj način crtamo metu na čelo, rekao je Pavliček.

Naglasio je da je ukrajinska vojska u ratnom sukobu.

- Ako ukrajinska vojska bude na teritoriju Hrvatske, postajemo potencijalna meta Ruske Federacije. Mislim da nam u ovom trenutku to nije potrebno. Dok su se neki u Bruxellesu tijekom rata obučavali za visoku diplomaciju, sad nas i naše ljude prozivaju ruskim trabantima. Nacionalni interes i sigurnost Hrvatske mora biti na prvom mjestu. Nismo mi nikakvi ruski igrači niti smo stali na stranu Zorana Milanovića. Mi smo stali na stranu razuma. Hrvatska treba pomoći Ukrajini na razne načine, ali na ovaj definitivno ne, rekao je Pavliček.

Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov bit će ministar u novoj vladi Srbije, a vodit će resor za ljudska i manijska prava. Pavliček je istaknuo kako je to za hrvatsku zajednicu u Srbiji povijesni trenutak.

- Hrvatska zajednica je na svim marginama društva. Hrvati nemaju ni približno ona politička prava koja imaju pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj. Ovo je jedan veliki iskorak za hrvatsku zajednicu. Mislim da će Žigmanov uspjeti se izboriti da se svi potpisani sporazumi ostvare za dobrobit hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji. Ovaj potez je pokazatelj da je Vučić svjestan da Srbija mora odlučiti u kojem smjeru će ići - biti unutar Europe ili pod ruskim utjecajem. Možda je ovo dobar iskorak danas ili sutra normalizaciji odnosa, rekao je.

O poskupljenju goriva

- Očekivao sam da će Vlada produljiti odluku o zamrzavanju cijena. S obzirom na to da smo u rekordnoj inflaciji te je došlo do poskupljenja prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića 19 posto u zadnjih godinu dana, drastičnim povećanjem cijene goriva bojim se da će se inflacija još više ubrzati. Inflatorni udar bit će još veći na građane. Ovo je kriva procjena Vlade, trebalo je ponovno zamrznuti cijene, rekao je Pavliček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!