Pavliček: Skupili smo potreban broj potpisa za interpelaciju

18.01.2023.

Zadnja izmjena 12:13

Autor: T.V./HRT

Goran Ivanović i Marijan Pavliček

Goran Ivanović i Marijan Pavliček

Foto: HTV / HRT

Nakon jučerašnjeg burnog dana u Hrvatskom saboru, danas se očekuje mirniji dan, što sigurno neće dugo trajati. Jer oporba je učestala s pokretanjem Interpelacija o radu Vladu, pa su već na samom početku ovog - proljetnog zasjedanja pripremili dvije. Jednom traže odgovornost zbog zakazale obnove i ona je već upućena u saborsku proceduru.

Za drugu Interpelaciju koju pokreću zbog enormnih poskupljenja, Hrvatski suverenisti prekjučer su počeli prikupljati potpise potpore. I do danas su skupili potreban broj potpisa.

- Tijekom jučerašnjeg dana prikupili smo potreban broj potpisa i predali ih u saborsku proceduru, rekao je Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

Istaknuo je da se prvi val poskupljenja dogodio uoči početka dvojnog iskazivanja cijena, kada su trgovci i pružatelji usluga počeli zaokruživati cijene.

- Radi se o interpelaciji zbog neopravdanog rasta cijena uoči i nakon ulaska u eurozonu. Smatramo da je u zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do drastičnog rasta cijena proizvoda i usluga, što potvrđuju statistike i Državni inspektorat. Smatramo da vladajući nisu adekvatno reagirali. Mi smo u zadnjih godinu dana na to upozoravali na ovo što se sada događa, imamo potpuni kaos na tržištu roba i usluga. Ono što su vladajući pričali - od crnih lista, drastičnog kažnjavanja - na terenu gotovo i da nema i najviše ispaštaju ponovno hrvatski građani, poručio je Pavliček.

Goran Ivanović, saborski zastupnik HDZ-a kaže kako vladajući nemaju ništa protiv interpelacija.  

- Mi, naravno, nemamo ništa protiv interpelacija, ali Hrvatskoj treba reakcija. Ovo što se događa na tržištu cijena Vlada RH je prepoznala i krenula u obračun s onima koji u ovom prelasku s kuna na euro žele ostvariti ekstraprofit, odnosno žele prevariti hrvatske potrošače tako da su digli cijene pojedinih usluga čak i do 80 posto. To je nepošteno, to nije pravedno, to nije ona Hrvatska za koju se ova Vlada bori, naglasio je Ivanović.

Ističe kako su svi energenti na svim svjetskim tržištima su pali, cijene i plina i struje i nafte su pale.

- Nema nikakvog opravdanja da se ovom interpelacijom traži nešto što mi već praktički činimo. Hoće li ministar Filipović svakih 15 dana dolaziti u Sabor podnositi neko izvješće, mislim da je čisti gubitak vremena. Kao što sam rekao, Hrvatskoj treba reakcija Vlada RH ima instrumente da stane ovom divljanju cijena na kraj i to s nekoliko instrumenata. Ono što je bitno za reći - hrvatska Vlada je cijelo vrijeme bila partner hrvatskom gospodarstvu i nema niti jednog razloga da svi oni koji su dobili subvencije koje smo dali i za vrijeme COVID-19 i za vrijeme energetske krize sada na ovako nepošten način vraćaju to hrvatskim građanima, poručio je Ivanović.

Hrvatski suverenisti prikupili su dovoljan broj potpisa za interpelaciju o radu Vlade vezanu uz zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura. Potpise su dobili od zastupnika Mosta i Domovinskog pokreta.

Interpelacijom žele obvezati ministra gospodarstva da najmanje jednom mjesečno izvijesti Sabor o tome što se poduzima za suzbijanje rasta cijena te da se objave "crne liste".

- Ona mora sada dva mjeseca stajati, takva je saborska procedura. Tada se stavlja u saborsku proceduru po hitnom postupku ako skupimo preko 30 potpisa. Imamo jamstva i s lijevog spektra da će to potpisati, tako da vjerujem da ćemo imati više od 40 potpisa i da će se napokon neke stvari pokrenuti jer mislim da će ovo stanje biti neizdrživo ako se ovako nastavi, a bojim se da će se idućih nekoliko mjeseci rast cijena nastaviti, rekao je Marijan Pavliček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!