14:54 / 11.11.2021.

Autor: Hina/HRT

Pavliček u Saboru čitao imena žrtva; Hrelja o dopunskom osiguranju

Saborski zastupnici Silvano hrelja (HSU) i Marijan Pavliček (HS)

Saborski zastupnici Silvano hrelja (HSU) i Marijan Pavliček (HS)

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U prigodi 30. godišnjice stradavanja Vukovara, zastupnik Marijan Pavliček (HS) pročitao je u četvrtak u Hrvatskom saboru imena dijela od ukupno 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar.


Pavliček je pokazao papir s brojem 2717 i objasnio kako se iza toga krije isto toliko imena i prezimena, sudbina, nedosanjanih snova, naprasno prekinutih života.


- To je broj žrtava velikosrpske agresije na Vukovar, rekao je zastupnik pa pročitao dio imena, među kojima Mladen Armstrong, Vinko Andrijanić, Danica Andrić, Zoran Anđal, Ekrem Arnautović, Simo Arsić, Tomislav Babel, Milan Babić, Antun Babijaš, Tomislav Bainrauch, Jakov Bajić.


- Neka im je vječna hvala i slava, sa nama su, poručio je Pavliček u slobodnom saborskom govoru.


Hrelja: Od danas novi cenzusi za dopunsko osiguranje


Silvano Hrelja (HSU) podsjetio je da su danas na snagu stupile dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju s novim, značajno povećanim cenzusima za dopunsko osiguranje, koje obuhvaćaju oko 120.000 građana, najvećim dijelom umirovljenika.


Treba predati zahtjev za izdavanje besplatne police dopunskog zdravstvenog osiguranja, to se može učiniti fizički u svim regionalnim i područnim uredima HZZO-a ili elektronski, e-mailom na za to predviđenom obrascu.


- To može učiniti bilo tko za bilo koga, s tim da korisnik besplatnog dopunskog osiguranja mora potpisati obrazac, precizirao je Hrelja.


- Povećanje cenzusa za oko 400 kuna financijski je dobro za 120.000 građana, jer će umjesto njih država u idućoj godini platiti oko 100 milijuna kuna, naglasio je.


Hrelja kaže da su mu u HZZO-u obećali da će i sami vrtiti bazu podataka za one koju su nedavno došli iznad cenzusa i ispali iz besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja.


Najavljuje da će se do kraja mjeseca cenzusi još povećati, za najmanje tridesetak kuna, zbog mehanizma usklađivanja. 


- Tako da i građani koji su dvadesetak, tridesetak kuna iznad cenzusa mogu slobodno dati zahtjev, usklađivanje će ih obuhvatiti, poručio je Hrelja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!