14:17 / 23.11.2019.

Autor: M.Erak/S.M./T.V./HRT/Hina

Pavlović pušten da se brani sa slobode, nema mjera opreza

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora osumnjičenom za šverc oružja u zračnoj bazi u Zemuniku, 36-godišnjem Mišelu Pavloviću.
Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora osumnjičenom za šverc oružja u zračnoj bazi u Zemuniku, 36-godišnjem Mišelu Pavloviću.

- Sudac istrage donio je jedinu moguću odluku, rekao je za HRT Pavlovićev odvjetnik Boris Radman te potvrdio da je njegov branjenik pušten da se brani sa slobode, a nisu mu određene ni mjere opreza.

Šestorica prijavljena zbog šverca oružja u helikopteru

Kriminalistička istraga o krijumčarenju oružja u vojnoj zrakoplovnoj bazi Zemunik je završena. Slučaj je proslijeđen Državnom odvjetništvu, a prijavljeno je ukupno šestero ljudi - među kojima trojica pilota.

Pavlović je prvi put priveden 8. studenoga zbog sumnje da je inicirao i poticao šverc oružja, ali je nakon ispitivanja kod suca istrage pušten da se brani sa slobode. Ponovno je priveden u petak, 22. studenoga.

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin za Hinu je izjavila da je provedeno kriminalističko istraživanje u kojemu se 36-godišnjaka sumnjiči za nedopušteno  posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te da se kriminalistička istraživanja i dalje nastavljaju.

Neslužbeno se doznaje da je Pavlović, prema novoj kaznenoj prijavi koja se vodi odvojeno od prve od 8. studenoga, prodao veću količinu vojnog oružja 46-godišnjem Zadraninu Mladenu Bencunu, jednom od civilnih sudionika afere Municija. Pavlovića se dovodi u vezu sa švercom oružja u koji su, uz njega, bila uključena i trojica pilota te dva civila od 42 i 56 godina, a policija je podnijela prijave protiv sve šestorice.

Prema dosadašnjim neslužbenim informacijama objavljenim u medijima, prijavljeni su vojni piloti bojnik Ivan Krizman, bojnik Zdenko Košutić i civili Mišel Pavlović, vlasnik Auto salona BMW iz Bibinja, Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik grada Zadra iz redova stranke MODES, Mladen Bencun, Boris Ercegović, vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo, koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom, koji je ujedno i vlasnik trgovine oružja "Magnum" te jedna osoba iz Zagreba.

Ministar obrane Damir Krstičević i danas je komentirao cijeli slučaj:

- Pa prije svega ne brinite za Hrvatsku vojsku. HV će i ovu situaciju pobijediti iz ovoga izaći još jači i snažniji. Naši piloti su časni ljudi, a tako će i ostati. Riješit ćemo ovu situaciju, idemo dalje u jačanje našeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kazao je ministar. 

Krstičević je rekao da je taj slučaj otkrila država, vojna i civilna policija koje su koordinirano radile i otkrile nečasne radnje te da je osnovano povjerenstvo koje mora sustavno i odgovorno utvrditi sve činjenice.

- Pojedinci će biti sankcionirani, utvrdit ćemo zapovjednu odgovornost, a za ostalo su nadležni sudovi, proučio je Krstičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!