10:51 / 11.11.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Payerl-Pal: Uzrok velikog broja novozaraženih je nepoštivanje epidemioloških mjera

Payer-Pal: Uzrok velikog broja novozaraženih je nepoštivanje epidemioloških mjera

Payer-Pal: Uzrok velikog broja novozaraženih je nepoštivanje epidemioloških mjera

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal ocijenila je kako je, osim delta plus soja koronavirusa, najveći uzrok sve većeg broja novozaraženih potpuna opuštenost stanovnika i nepoštivanje epidemioloških mjera.

Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji sve je gora. Jučer je zabilježeno čak 520 novih slučajeva zaraze, najviše u četvrtom valu.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal smatra da je delta plus soj samo jedan od uzroka povećanja broja zaraženih. Izoliran je iz uzoraka početkom listopada, a zasad je zabilježen kod dvoje pacijenata, potvrdila je Payerl-Pal.

- Bez obzira na pojavu novog soja, najveći uzrok sve većeg broja novozaraženih je potpuna opuštenost stanovnika i nepoštivanje epidemioloških mjera, naglasila je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Stanovnici su jako relaksirani prema mjerama. Virus je očito proširen u cijeloj županiji i ako se ne pridržavate mjera i preporuka, vrlo lako se možete zaraziti, kazala je Payerl-Pal te dodala da se treba pridržavati mjera i izbjegavati okupljanje jer je rizik velik. Cijepljeni će imati lakše simptome i vrlo vjerojatno završiti bez težih oblika bolesti, no i dalje se mogu zaraziti i širiti virus, rekla je.

Payerl-Pal smatra da bi trebalo zabraniti okupljanja, druženja većeg broja ljudi i zatvoriti škole, odnosno nastavu organizirati na daljinu.

Trenutno se nalazimo u situaciji gdje dnevno imamo 30 posto zaražene djece školske dobi. Ona imaju slabije simptome, ali su zarazna i šire koronavirus među članovima svoje obitelji, zaključila je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!