15:15 / 23.02.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/E.L.S./HRT

Pazite na zdravlje i kada maškare preuzmu vlast

-

-

Foto: - / -

Jedna je maska ipak specifična. Riječ je o rani koja se lijepi na kožu. No proizvođač se ogradio: sitnim slovima piše - nije namijenjeno mlađima od 14 godina.
Počelo je najluđe doba u godini! Mnogi će zasjati u najboljem izdanju - pod maskom. No ne zaboravite da mogu biti štetne. Osobito za djecu. Materijali od kojih su mnoge maske izrađene sadržavaju ftalate koji, među ostalim, uzrokuju hormonske poremećaje. Štetne mogu biti i boje koje nanosimo na tijelo. Analizirali smo stoga neke modele dječjih maski. Jesu li pale na testu?

Veselo i šareno bilo je prošli vikend u Opatiji. Gradom su prodefilirale dječje maškare. Svaka maska - unikat. Kod kuće izrađeni kostimi su najzanimljiviji. Jer poznato je - kad se male ruke slože sve se može!

S mjerom i oprezom, poručuju dermatolozi. Previše boje na licu, maska koja prekriva cijelu glavu i ima male otvore, što onemogućuje normalno disanje - sve su to razlozi zbog kojih maske mogu biti povučene s tržišta.

- Ako jedanput godišnje koristimo takvu masku, najvjerojatnije neće doći do nekih većih zdravstvenih problema, no unatoč tome, ja ne preporučam korištenje takvih maski, već maske od kartona - kaže dermatovenerologinja doktorica Maja Ceković.

Lani su se na europskom tržištu najčešće povlačile maske koje su bile lakozapaljive. I mi smo na analizu odnijeli nekoliko maski s našeg tržišta. Stručnjaci će ih usitniti, otopiti, pa provjeriti što su sve ispustile. Imitiraju proces koji bi se mogao dogoditi na našem licu. Od nekih maski može se dobiti osip, neke su opasnosti oku nevidljive.

- Djeca koja imaju problema s astmom njima je vjerojatno nezgodnije, možda im je lakše da nemaju masku, već da imaju boje. To je sve u nekom kratkotrajnom kontaktu, nije 24 sata prisutno - smatra dr. sc. Lidija Barušić iz Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar.

Jedna je maska ipak specifična. Riječ je o rani koja se lijepi na kožu. No proizvođač se ogradio: sitnim slovima piše - nije namijenjeno mlađima od 14 godina.

- Maska sadrži ljepilo i to se preko tog ljepila lijepi direktno na kožu. Samo ljepilo može imati potencijalno opasne spojeve, to se mora ispitati, mora se ustanovniti jer to ljepilo može stvarno producirati određenu alergijsku reakciju - kaže Barušić.

Naša analiza je pokazla - testirane maske zdravstveno su ispravne. Sanitarna inspekcija lani je s polica povukla tri dječje karnevalske maske zbog nesukladnih deklaracija, a četiri uzorka boja za lice imala su povećane količine teških metala; aluminija, barija i olova.

Zato Maja Ceković ne preporuča korištenje kupovnih boja, već vodenih boja i boja koje možemo sami pripremiti kod kuće. Na internetu, kaže, postoje brojne recepture kako pripremiti takve boje. Primjerice, ako u dječju kremu dodamo boju za hranu. To sigurno neće naškoditi našoj koži.

Dakle, i kada maškare preuzmu vlast, ne zaboravite da je zdravlje ipak na prvome mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!