22:26 / 17.03.2018.

Autor: M.M./HRT

"Pažljivo pratimo i pokušavamo biti korak ispred situacije"

-

-

Foto: - / -

Kiša koja od sinoć pada gotovo u cijeloj Hrvatskoj donosi nove nevolje i otežava stanje na već poplavljenim područjima.
Kiša koja od sinoć pada gotovo u cijeloj Hrvatskoj donosi nove nevolje i otežava stanje na već poplavljenim područjima. Najdramatičnije je u Lici u Kosinjskoj dolini koja je pod vodom. No stanje je zabrinjavajuće i kod Karlovca te Jasenovca. Na mjestima gdje se voda povukla prijete klizišta.
O trenutačnom stanju, ali i posljedicama u Temi dana razgovarali smo s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem i državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom, a iz Kosinjske doline javio se prvi čovjek Stožera civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš.

Rekao je kako vodostaj i dalje raste 2-3 centimetra na sat, te da je 20-ak kuća na području Kosinja pod vodom. Na raspolaganju je oko 40 ljudi koji su na terenu, interventna policija i ostale službe.

Na pitanje jesu li Kosinjani žrtve projekta o kojem se govori već gotovo 40 godina - Hidroenergetskom sustavu Kosinj. Kurteš je rekao kako ne bi rekao da su žrtve, te kako se nada da bi taj projekt u jednu ruku možda donio nešto što će riješiti problem ovih poplava jer taj projekt po svemu bi sadržao neku vrstu akumulacije koja ne bi plavila ovo polje i ne bi se izlijevala prema kućama.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje istaknuo je da je situacija ozbiljna, ali nije nešto što je neviđeno u tom području. Ima dovoljno operativnih snaga na terenu, a također iz državnih rezervi poslali smo i određeni broj agregata i druge opreme. Pažljivo pratimo situaciju i pokušavamo biti uvijek korak ispred situacije. Dodao je kako su se u Karlovcu vodostaji vratili na visinu koja je zabrinjavajuća - u 18 sati iznosio je 708 cm, te da se vrhunac vodenog vala očekuje sutra u 12 sati. Lozančić je istaknuo i kako smo u zadnjih godinu dana imali priliku vidjeti veliki broj izazova od teške požarne sezone, pa do poplava u Ogulinu i Zadru, i sada ova mini kriza koja traje već nekoliko tjedana, ali ono što smo definitivno naučili je da treba puno više uložiti u preventivu s jedne strane, ali s druge strane jedan strateški smjer našeg razvoja mora se bazirati na to da gradimo jake sposobne i otporne zajednice. To znači od općine, gradova do županija koje su sposobne brinuti se za svoju sigurnost.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje rekao je kako je Vlada dva dana nakon što se aktiviralo klizište u Hrvatskoj Kostajnici na svojoj sjednici donijela zaključak kojim je operativno dala u ovlast ministarstvo graditeljstava u suradnji sa središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje da krene sa stambenim zbrinjavanjem svih onih koji su bili ugroženi klizištem. To podrazumijeva i privremeno, ali i stalno stambeno zbrinjavanje, ne samo za područje Hrvatske Kostajnice već za sva područja koja će biti ugrožena klizištem. Moram istaknuti da su u petak već donijeti modeli privremenog stambenog zbrinjavanja. Tu ulaze i novoobnovljeni državni stanovi koje će vlada opremiti, a već u utorak potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i ja bit ćemo u Hrvatskoj Kostajnici sa obiteljima gdje ćemo sa svakim pojedinačno razgovarati o njegovom modelu stalnog zbrinjavanja. Vladi je u fokusu i specifičnost svake obitelji. Moramo znati da u konkretno sedam obitelji koje su direktno ugrožene tu su i mladi, branitelji, osobe u trećoj starosnoj dobi, ali i tu je jedna obitelj koja je imala poljoprivredno gospodarstvo, koja je imala stoku i svakoj toj obitelji želimo pristupiti na pojedinačan način kako bi se oni ne samo stambeni zbrinuli nego da se zbrinu adekvatno na način koji će njima najviše odgovarati u budućnosti, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!