07:23 / 30.04.2020.

Autor: B.A./HRT

"PDV u turizmu treba dodatno pasti da bismo imali iduću sezonu"

Hrvoje Bujas

Hrvoje Bujas

Foto: - / -

Parafiskalni nameti su jedna ostavština socijalizma, to ne postoji nigdje u svijetu, rekao je Hrvoje Bujas
PDV u turizmu treba dodatno pasti da bismo uopće imali iduću sezonu, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, jutros u emisiji "U mreži Prvog" na Hrvatskom radiju o Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu u epidemiji koronavirusa.Bujas, koji je bio kritičan prema prvim verzijama mjera, ima bolje mišljenje o onima koje su uslijedile. Radi se o mjerama za očuvanje zaposlenosti i one u tom smislu imaju pozitivan efekt, kaže.

- Mi smo kao poduzetnici i obrtnici dobili, rekao bih, tri mjeseca prostora za na neki način pogledati što dalje. Dobili smo jedan predah. Nadam se da ćemo ga iskoristiti, rekao je Bujas.

Nesuglasice oko zabrane rada nedjeljom u Otvorenom

Bujas je rekao da je od oko 550.000 zahtjeva za mjerama potvrđeno njih nešto manje od 90 posto. Mnoge su tvrtke blokirane, kaže, neke od njih zato što nisu platile komunalne naknadu, poput nekoliko hotela iz Dalmacije.

- To je sramota, javno prozivam sve te gradove, rekao je Bujas.

Savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić rekao je u istoj emisiji da je glavni cilj ovih mjera bio zadržati radna mjesta, da ljudi ne završe na zavodu za zapošljavanje ili na cesti. Međutim, nastavlja, treba već danas gledati što će biti sutra, kako iskoristiti neke prilike koje se u ovom trenutku nude jer je društvo, kako kaže, spremnije za provođenje neophodnih reformi.

- Mislim da će sada biti baš zrelo vrijeme da napravimo nekoliko koraka naprijed, rekao je Jurčić.

Komentirajući objavu imena tvrtki koje su dobile pomoć rekao je da sastav tvrtki nije iznenađujuć te da su kriteriji jasni. Svi smo u problemima, pa i najjače tvrtke, poručio je.

- Tu ne vidim ništa čudno, rekao je Jurčić.

Bujas je između ostalog rekao da traže ukidanje svih parafiskalnih nameta, da plaćanje PDV-a državi po naplati ostane kao trajna mjera, moratorij na kredite od 6 do 18 mjeseci od poslovanja do poslovanja, digitalizaciju, transparentnost...

- Mi sad imamo pravosuđe koje je neefikasno, mi tražimo da pravosuđe bude efikasno, da dođe do smanjivanja javne uprave i lokalne samouprave, a paralelno s time do smanjivanja poreza, nameta i ostalih davanja, prvenstveno misleći na PDV. Smatramo da i u turizmu u konačnici taj PDV treba dodatno pasti kako bismo uopće imali sljedeću sezonu, rekao je Bujas.

Jurčić je izrazio neslaganje s ukidanjem svih parafiskalnih nameta. Svaki, kaže, ima svoju svrhu i treba vidjeti što je opravdano, a što ne i što se može maknuti.

- Treba vidjeti ostvaruje li se ta svrha, koristi li se to plaćanje učinkovito ili ne, i ako se ne koristi, je li kriva struktura ili nelogičnost i neopravdanost tog davanja, rekao je Jurčić.

- Parafiskalni nameti su jedna ostavština socijalizma, to ne postoji nigdje u svijetu, rekao je Bujas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!