08:38 / 21.05.2020.

Autor: Zajedno za zdravlje/B.A./HRT

Pecnik: Penava će plesati četiri ljeta, a onda politički postaje mrtvac

-

-

Foto: - / -

Kako od Škore do strukture, što će biti s Penavom i vraća li se Sabo? O političkom kapitaliziranju Vukovara, govori Jaroslav Pecnik.
Ivan Penava ući će u Sabor, ali dugoročno je izgubio, nakon četiri godine Sabora postat će politički mrtvac, rekao je politički analitičar i bivši saborski zastupnik Jaroslav Pecnik jutros u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje komentirajući jučerašnju objavu vukovarskog gradonačelnika o napuštanju HDZ-a i vjerojatnom priklanjanju Domovinskom pokretu Miroslava Škore.

Plenković: Penavin odlazak je njegov odabir

Pecnik je rekao da Penavina odluka nije iznenađenje jer nesporazumi traju već duže vremena, a kulminirali su uoči unutarstranačkih izbora, na kojima je Penavina ekipa izgubila. Bilo je za očekivati da će se Penava primiriti i prikloniti novoj ekipi ili nastaviti po svom.

- On je nastavio po svom, kaže Pecnik.

Rekao je da je Penava duhovno ili idejno blizak Miroslavu Škori i njegovom Domovinskom pokretu pa nije neočekivano što mu se pridružio. Međutim, dodaje, čini se da se zaigrao - ući će u Sabor, ali je dugoročno izgubio.

- Plesat će ta četiri ljeta, četiri godine Sabora, ali nakon toga mislim da on politički postaje mrtvac, više nikome neće biti interesantan, naprosto će odraditi svoje i služiti Škori, a za HDZ neće biti potreban, rekao je Pecnik.

Smatra da HDZ nije previše izgubio, iako se sad nalazi u problemu zbog toga što je Penava povukao vijećnika i dobar dio vodstva, jer je, kaže, HDZ velika stranka i oporavit će se.

Vukovar je mjesto na kojemu se jako dobro može kapitalizirati - stalno pozivanje na žrtvu često služi za prikrivanje niza negativnih pojava i unutar stranke i unutar društva, smatra Pecnik. Kaže i da nije istina da se za Vukovar nije učinilo ništa.

Pecnik je rekao i da je pomalo komično kad se vladajuća stranka koja je najviše na vlasti poziva na principijelnost.

Pecnik smatra da će HDZ biti formalni pobjednik na parlamentarnim izborima, ali jako tijesno u odnosu na SDP.

- Ali bez koalicijskog potencijala koji jedino može naći u Škoru on neće moći osvojiti vlast, kaže Pecnik, dodajući da je HDZ tu "majstor" i ima sve adute u svojim rukama pa vjeruje da će se ta koalicija sastaviti.

Što se tiče bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Vukovara Željka Sabe, Pecnik kaže da se pokazao kao dobar gradonačelnik, ali je pao na ispitu nekih moralnih vrijednosti. Međutim, dodaje, to rade sve stranke - pregovaraju, dogovaraju, podmićuju, ali je Sabo dozvolio da bude uhvaćen.

- On je na neki način kažnjen za sve one koji to isto rade, rekao je Pecnik.

Sad je dvojbeno kako ga ponovno ubaciti u politiku.

- Ali nesumnjivo bi bio dobro pojačanje u praktičnom smislu za SDP, ali bojim se da će tu biti velikih otpora jer će to biti dvojbeno za dio birača, kaže Pecnik.

Pecnik je rekao da je Škoro, kojemu zamjera pozersko ponašanje, dobro prošao na predsjedničkim izborima, ali dodaje - jedno su predsjednički, a drugo parlamentarni izbori. Nesporno je da će Škoro polučiti relativno dobar rezultat u Slavoniji, ali neće proći toliko dobro kao što on misli, smatra Pecnik. Sakupit će određeni broj zastupnika s kojima će moći trgovati, dodaje.

- HDZ je kroz svoju povijest pokazao da su svi manji koji su s njim tikve sadili nestali s političke stranke ili su se utopili u HDZ. HDZ je prevelika stranka da si dopusti da duže vrijeme bude ucjenjivana, poručio je Pecnik.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!