09:26 / 09.07.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Peđa Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grbinova objava dolazi nakon što je Davor Bernardić objavio da napušta mjesto predsjednika stranke.
Saborski zastupnik i suspendirani član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin danas je najavio kandidaturu za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima.Grbinova objava dolazi nakon što je Davor Bernardić objavio da napušta mjesto predsjednika SDP-a.

Grbin u objavi na Facebooku kaže kako je SDP na posljednjim izborima primio jak udarac, da je stranka zapuštena, u izazovnoj financijskoj situaciji, te da je vrijeme da se to promijeni.- SDP mora postati stranka s jasnim politikama i programima. Dva puta smo Hrvatskoj donijeli demokraciju, prvo 1990. pa opet 2000., dva puta smo Hrvatsku spašavali od krize, stoji između ostalog u Grbinovoj objavi.

- Bili smo uvijek predvodnici u demokratizaciji političkog života, a sada moramo postati i predvodnici u razvijanju politika zelene Hrvatske i digitalne transformacije. Takav SDP će moći stvarati obrazovanu Hrvatsku bez nejednakosti, u kojoj zdravlje nije privilegij bogatih, a država nije teret gospodarstvu. Treba nam Hrvatska čije vrijednosti i kultura uključuju i one koji su u manjini, ali zato ne i manje bitni! Želim takav SDP, želim takvu Hrvatsku i zato ću se na unutarstranačkim izborima kandidirati za predsjednika SDP-a. Pozivam sve vas koji dijelite vrijednosti koje zastupam – pridružite mi se. Idemo zajedno stvoriti novi SDP!, poručio je Grbin.

Davor Bernardić u ponedjeljak je objavio da se više neće kandidirati za šefa stranke, dan nakon parlamentarnih izbora na kojima je SDP-om predvođena Restart koalicija ostvarila 41 mandat, što je značajno slabiji rezultat od onoga koji su joj predviđala predizborna istraživanja.

Uz Grbina, zbog javne kritike Bernardića, na dvije godine su iz Predsjedništva suspendirani i Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, a kako im kazna istječe ovih dana, idući će tjedan sudjelovati na sjednici Predsjedništva te Glavnog odbora 18. srpnja koji će raspisati unutarstranačke izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!