11:57 / 23.01.2018.

Autor: HRT

Peđa Grbin pozvao Upravu pulske Uljanik grupe na odgovornost

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grbin je naglasio kako treba inzistirati i na pitanju koje se odnosi na tzv. Plan B, odnosno što će se dogoditi ako restrukturiranje ne prođe na Europskoj komisiji.
Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u Puli Upravu Uljanik grupe na odgovornost te upitao može li onaj koji je brodogradilište Uljanik doveo u ove probleme i koji je odgovoran za ovu situaciju, tu istu tvrtku izvući iz problema i voditi društvo kroz restrukturiranje.

Uprava društva ima obvezu pripremiti plan za glavnu skupštinu, no plan restrukturiranja je puno ozbiljniji od onoga o čemu se trenutno priča jer nekakva špekuliranja i izjave čelnih ljudi Uljanika da će se pojaviti čudesni investitor koji će dati novac, a pri tome neće tražiti ništa, smiješne su. Uostalom, i sam predsjednik Vlade je u jednom od rijetkih istupa gdje se mi iz SDP-a slažemo s HDZ-om, postavio pitanje odgovornosti Uprave, istaknuo je Grbin.

Pozdravio je odluku Europske komisije i Vlade kojom je Uljaniku omogućen kredit u iznosu od 96 milijuna eura s državnim jamstvom. Međutim, smatra da taj kredit nije trajno rješenje jer je u ovom slučaju riječ o privremenom rješenju koje je vremenski ograničeno.

Po pravilima Europske komisije jasno je propisano da ovakva jamstva mogu trajati najdulje šest mjeseci. Dakle, ovdje je riječ o jamstvu koje nije izdano s ograničenim rokom trajanja već o jamstvu koje je dano na rok od šest mjeseci, kada treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja, istaknuo je Grbin te dodao da u izradi plana restrukturiranja Uljanik grupe moraju biti uključeni Uprava društva, vlasnici, sindikati, potencijalni strateški partner, ali i Vlada koja s tim planom ide prema Europskoj komisiji.

Neovisno o tome što određene informacije o poslovanju, osobito kada su u pitanju trgovačka društva u privatnom vlasništvu, predstavljaju poslovnu tajnu, Grbin je naglasio kako SDP traži da kada država jamči za 96 milijuna eura i to proračunskim novcem, svaka radnja, postupak i dokument koji će biti izrađen u ovom postupku restrukturiranja bude javni. Razlog tome je kako bi građani, ali prije svega radnici zaposleni u Uljaniku, znali na čemu su i hoće li im se dogoditi ponovno situacija u kojoj neki mjesecima nisu primali  plaću, dodao je.

Naglasio je kako treba inzistirati i na pitanju koje se odnosi na tzv. Plan B, odnosno što će se dogoditi ako restrukturiranje ne prođe na Europskoj komisiji. Pitanje je što će se u tom slučaju dogoditi s brodogradilištem u Puli. Da li je predviđen stečaj ili neki postupak sličan ovome u Agrokoru ili pak Vlada razmatra nešto o čemu se sve više špekulira u javnosti, a za nas je potpuno neprihvatljivo, a to je ideja da se brodogradilište ugasi, da brodogradnja u Puli nakon 160 godina nestane i da bude zamijenjena još jednom marinom,  zaključio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!