08:15 / 03.10.2020.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/P.F./S.M./HRT

Peđa Grbin predsjednik SDP-a

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Peđa Grbin novi je predsjednik SDP-a. U drugom krugu izbora za čelno mjesto stranke osvojio je 5127 glasova odnosno 65%, a Željko Kolar 2760 glasova, odnosno 35%.
Peđa Grbin novi je predsjednik SDP-a. U drugom krugu izbora za čelno mjesto stranke osvojio je 5127 glasova odnosno 65%, a Željko Kolar 2760 glasova, odnosno 35%.

Na izborima je glasalo oko osam tisuća članova stranke. U prvom istupu Peđa Grbin istaknuo je da se SDP treba mijenjati i da to počinje već večeras. Protukandidat Željko Kolar čestitao je novom predsjedniku. Sastanak novoizabranog predsjedništva stranke s novim predsjednikom zakazan je za nedjelju u 16 sati.

U pobjedničkom govoru Grbin je zahvalio svim članovima, suradnicima, protukandidatima, ali i svojim prethodnicima Ivici Račanu, Zoranu Milanoviću i Davoru Bernardiću, od kojih je, kako je rekao, naučio da biti predsjednik SDP-a ne znači samo biti na čelu jedne političke stranke.

- Biti predsjednik SDP-a znači ogromnu čast i odgovornost i biti na čelu građanske i lijeve Hrvatske i onih progresivnih opcija koji su našu zemlju uvijek gonile naprijed. SDP je uvijek bio i bit će takva stranka, poručio je Grbin.

Da bismo to mogli ostvariti, moramo se mijenjati, a to promjena počinje već večeras jer već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao i tko je koga podržavao. Od večeras mi smo jedan SDP, koji radi za bolju budućnost Hrvatske, kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji radi za sve, ali isto tako i SDP u kojem rade svi. Stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema onima koji su u međuvremenu otišli, stranka iz koje ne isključujemo, stranke u kojoj jedino uključujemo, istaknuo je.

➡️ Grbin: Izađite na izbore i pokažite koliko je SDP jak
➡️ Grbin ili Kolar - tko ima više izgleda postati novi predsjednik SDP-a?
➡️ Kolar: U drugom krugu izbora u SDP-u bit će puno veća razlika u moju korist

Kazao je da želi biti na čelu SDP-a koji pobjeđuje te je pozvao sve da mu pomognu stvoriti takvu stranku jer "to ne činimo samo zbog sebe nego to činimo zbog boljitka našeg društva i Hrvatske".

- Želim da SDP u Hrvatskoj vodi jasnu politiku koja će se brinuti samo o jednom, a to su stvarni problemi naših sugrađana i načini na koje ćemo ih rješavati. Ne želim politiku konflikta i sukoba, u kojoj se prepucavamo i svađamo, želim politiku u kojoj stvaramo, naglasio je.

Dodao je da želi politiku u kojoj ćemo već od sutra početi govoriti o ključnim stvarima za našu domovinu, poput Nacionalne razvojne strategije, donošenja novog Ovršnog zakona, kao što je rasprava o ekonomskoj politici koju će Hrvatska voditi za vrijeme covid-krize. Sve ono dobro što dođe iz bilo koje političke opcije, mi ćemo podržati. Ono što je loše, kritizirat ćemo i nuditi rješenja jer ova stranka ne može biti samo stranka kritizerstva i pozerstva. SDP mora biti stranka ozbiljnog i konkretnog vođenja politike, kazao je Grbin.

"Neće biti suspenzija niti raspuštanja stranačkih organizacija"

U razgovoru s novimarima Grbin je poručio kako želi da ga se upozorava na greške kako što je on upozoravao Davora Bernardića. Odbacio je tezu da je htio rušiti Davora Bernardića istaknuvši da je samo reagirao na ono što je smatrao lošim te poručio kako od svojih kolega i kolegica očekuje da postupaju na isti način.

Naglasio je da u stranci neće biti suspenzija niti raspuštanja stranačkih organizacija, da će raditi na jačanju postojećih organizacija i osnivanju novih diljem Hrvatske. Najavio je i promjenu odredbe o pravu glasa članova stranke na način da se svima omogući prvao glasa.

U vezi s predstojećim lokalnim izborima najavio je da će SDP imati kandidata u Zagrebu. Taj kandidat neće biti samo kandidat SDP-a, biti će kandidat svih onih progresivnih, građanskih i lijevih stranka koje istinske žele promjene u Zagrebu. Na upit hoće li to biti Tomislav Tomašević iz platforme Možemo odgovorio je da takvoj odluci prethode razgovori s drugim političkim opcijama i gradskom organizacijom. Priznao je da je izbor Željka Sabe u Predsjedništvo SDP-a teret za stranku.

Konferenciju za novinare nakon proglašenja rezultata pogledajte ovdje:


Bernardić: Naša borba ne prestaje


Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić je, nakon objave službenih rezultata unutarstranačkih izbora, čestitao novom predsjedniku istaknuvši da je to velika čast i još veća odgovornost te da se nastavljaju boriti.

Osvrnuo se na svoj mandat i  ocijenio da je SDP u zadnje četiri godine u gotovo nemogućim uvjetima napravio brojne rezultate unutar stranke, okupili lijevu koaliciju na platformi gospodarskog oporavka za novi početak Hrvatske za koji još uvijek smatraju da ga je važno provesti kako bi Hrvatska krenula naprijed.

Rekao je da njegova odluka o odlasku s mjesta šefa SDP-a nije bila teška jer je puno radio i za stranku i za Hrvatsku, naglasivši da je riječ o visokim kriterijima jer nije tražio alibi za poraz na parlamentarnim izborima nego se jednostavno povukao i dao svoj mandat članicama i članovima SDP-a.

- Naša borba ovdje ne prestaje. Nastavljamo se boriti, a zadatak vođenja je na nekom drugom, dodao je i zaželio sreću novom vodstvu.

Kolar: Moramo se okupljati, jer jedino tako SDP može ići naprijed  

Žejko Kolar čestitao je novoizabranom predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu i poručio kako vjeruje da okupiti SDP, jer jedino tako se može ići naprijed. Pozivam sve stranačke kolege i kolegice da novom predsjedniku damo punu podršku jer SDP je velika stranka, SDP je potreba Hrvatskoj jer bez jakog SDP-a nema niti jake Hrvatske, rekao je Kolar u subotu navečer u središnjici stranke, rekao je i zahvalio svim kolegama koji su izašli na izbore kao i onima koji su glasali za njega istaknuvši kako vjeruje da oni koji nisu imali pravo glasa da će ga sljedeći puta imati.

- Moramo zatvoriti sukobe između sebe, moramo surađivati, moramo se okupljati jer jedino tako SDP može ići naprijed, vrijedi se boriti za SDP, vrijedi se boriti za naprednu državu i vrijedi se boriti za solidarno društvo. U SDP-u ima snage, energije, volje, a vjerujem da će u novom predsjedniku biti i mudrosti da okupi SDP, svu ljevicu i da se svi zajedno borimo za bolju Hrvatsku, dodao je Kolar.

Hajdaš Dončić: Ne moraju svi o istoj stvari razmišljati isto

Govoreći o reakciji Peđe Grbina na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a kako smatra da u demokratskim društvima ne moraju svi o istoj stvari razmišljati isto.

- Različitosti su dobre. Verbalni konflikt u demokraciji je dobar i ne vidim tu neki problem. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, kao što to ima Peđa, tako ima i Zoran. Ne vidim neki problem u tome, kazao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje je li se Milanović uključio u SDP-ove izbore, kazao je da predsjednik države pokušava ukazati na neke probleme u društvu.

- Radi li on to na najbolji način, može svatko donijeti neki svoj sud. Ja sam tu dosta subjektivan, pa ne bih to niti komentirao, kazao je. Potvrdio je da bi se sutra trebali sastati potpredsjednici stranke s novim predsjednikom.

U prvom krugu Grbin 41,23%, a Kolar 25,53% glasova

U drugom krugu SDP-ovci su novog predsjednika birali na 286 biračkih mjesta u šest izbornih regija. U prvom krugu, prema konačnim rezultatima izbora, Peđa Grbin dobio je 3573 glasa, odnosno 41,23%, dok je drugoplasirani Željko Kolar osvojio 2212 glasova, tj. 25,53%. Ranko Ostojić dobio je 1511 glasova, što je 17,44%, Mirela Ahmetović 1286 ili 14,84%, a Marino Percan 50 glasova odnosno 0,58%.

U Predsjedništvo stranke većinom izabrani kandidati skloni Grbinu

Od 17 članova Predsjedništva većinski su izabrani kandidati skloni Grbinu, a najviše negodovanja izazvala je mogućnost da u Predsjedništvo uđe i Željko Sabo, vukovarski SDP-ovac i bivši saborski zastupnik, koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog političke korupcije. Kritičari Sabi ne osporavaju činjenicu da je kaznu odslužio i da je prošlo rehabilitacijsko razdoblje, međutim, tu mogućnost smatraju reputacijskom štetom za SDP, koji si oduzima pravo na kritiku HDZ-a zbog korupcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!