Pedeset godina studija dentalne medicine u Rijeci

02.03.2023.

14:55

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 50. godišnjice Studija dentalne medicine

Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 50. godišnjice Studija dentalne medicine

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Pedeseta godišnjica Studija dentalne medicine u Rijeci u četvrtak je svečano obilježena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u sklopu Dana Fakulteta dentalne medicine, a na svečanosti je bio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je obljetnicu poručivši djelatnicima Fakulteta da nastoje raditi rigorozno i strogo te odgajati ljude koji će od naših građana 'napraviti naciju ljudi koji imaju nesalomljive zube'. Milanović je spomenuo slogan Sveučilišta u Rijeci "Semper magis!"(Uvijek više!) kazavši da je to ambiciozan i jedini moto po kojemu se u životu i poslu može uspješno djelovati.

- Naši i vaši planovi moraju biti veliki i ambiciozni, mi smo iz perspektive velikih mali narod i mala zajednica i moramo se voditi egzaktnim procedurama i pravilima, rekao je i dodao: Ako sami ne definiramo svoje interese u Rijeci i Hrvatskoj, u tome nam neće pomoći, ni Bruxelles, ni bilo koja članica EU.

Svečanost je otvorila je dekanica Fakulteta Sonja Pezelj- Ribarić kazavši da je Studij dentalne medicine u Rijeci osnovan 1973., a dugo je bio dio Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Sada je Studij dentalne medicine pri Fakultetu dentalne medicine u Rijeci, koji sa samostalnim radom počeo u ožujku 2020. godine. Na tom se fakultetu sada izvode integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studiji dentalne medicine na hrvatskom i engleskom jeziku te preddiplomski sveučilišni studij dentalne higijene.

Prorektorica Sveučilišta u Rijeci Marta Žuvić istaknula je da je najbolji odgovor na sve izazove otvoreno sveučilište za otvoreni svijet, otvorena znanost.

- Iako je najmlađa sastavnica, Fakultet dentalne medicine je perjanica Sveučilišta u Rijeci te ima izvrsne perspektive razvoja, rekla je.

Gradonačelnik Marko Filipović rekao je da je taj studij pokazao što znači suradnja s lokalnom zajednicom, da je riječ o visokokvalitetnom i traženom studiju.

Prije svečanosti, predsjednik Milanović je s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem razgovarao o aktualnim razvojnim projektima u Rijeci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!