Pedijatrica Mihatov Štefanović: Mogu se cijepiti i zdrava djeca

07.10.2021.

09:46

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Iva Mihatov Štefanović

Iva Mihatov Štefanović

Foto: Studio 4 / HRT

Pedijatrica Iva Mihatov Štefanović rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji kako je njezin stav da se protiv COVID-a mogu cijepiti i zdrava djeca, a upozorila je i na porast broja novooboljelih među djecom.

Odgovarajući na pitanje o stavu u Hrvatskoj o cijepljenju djece, Mihatov Štefanović rekla je da za sada imaju preporuke HZJZ-a te da prate nove preporuke Europske medicinske agencije (EMA). Dodala je da je kod nas odobreno cjepivo i za djecu od 12 do 15 godina.


- Preporučuje se svakako da se cijepe djeca s kroničnim bolestima, koja su imunokompromitirana. Moj osobni stav je da mislim da se mogu cijepiti i zdrava djeca, ja ću i svoje dijete cijepiti, rekla je Mihatov Štefanović.


Rekla je kako liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bilježe porast broja novooboljelih među djecom.


- Iako je ovako u statistikama to dobna skupina između 10 i 19 godina, mi zapravo od naših kolega čujemo da su to i manja djeca, i djeca vrtićke dobi, i svakako će tome trebati posvetiti pozornost, a i pratiti kakve će biti eventualne komplikacije. O tome literatura piše. Svakako trebamo biti oprezni i pratiti što se u dječjoj dobi događa vezano za COVID, rekla je Mihatov Štefanović.


Mihatov Štefanović rekla je i kako je utjecaj COVID-a na mentalno zdravlje djece ozbiljna tema o kojoj se već raspravlja u medicinskim i nemedicinskim krugovima. O tome će se raspravljati i na Europaediatricsu, pedijatrijskom kongresu koji se ovaj tjedan odvija u Zagrebu.


- Naravno da sve što se događa i u obitelji i što se događa u okolini utječe na djecu. Pretpostavljam da su oni možda nekako po prirodi prilagodljiviji od nas odraslih pa možda lakše prihvaćaju neke promjene koje se događaju, ali svakako da treba obratiti pozornost, rekla je Mihatov Štefanović.


Naglasila je da je važno da roditelji, pedijatri i učitelji o tome razgovaraju s djecom kako bi im se na vrijeme pomoglo.


Mihatov Štefanović također je rekla da u Hrvatskoj nedostaje pedijatara.


- U manjim mjestima zaista postoji problem gdje nema pedijatara, gdje se onda aktiviraju, na svi sreću, i pedijatri koji su u mirovini. Veliki je broj pedijatara u određenoj dobi kojima se bliži mirovina. Imamo, naravno, mladih kolega koji su na specijalizaciji, ali u jednom trenutku mislim da će biti i veći problem nego što je trenutno, upozorila je.


Kao jedan od problema s kojima se u zadnje vrijeme suočava u svojoj praksi Mihatov Štefanović istaknula je organizaciju rada u tijeku pandemije COVID-a. Pokušavaju, dodala je, organizirati rad tako da djeca i roditelji što manje čekaju. Jedan od izazova je i to što roditelji ne mogu biti uz djecu u bolnici kao što je to bilo ranije, što je opterećenje i za djecu i za roditelje.


- Mi se trudimo izaći u susret koliko možemo i trudimo se da djeci olakšamo boravak u bolnici, dodala je Mihatov Štefanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!