15:47 / 27.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Pejčinović Burić: Hrvatska snažno osuđuje odluku Srbije

-

-

Foto: - / -

Odluka srbijanske vlade o proglašenju ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, jer on ni na koji način nije istupao protiv Srbije, rekal je ministrica Pejčinović Burić.
Odluka srbijanske vlade o proglašenju ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, jer on ni na koji način nije istupao protiv Srbije, dok je ministar obrane Aleksandar Vulin dovodio u pitanje suverenost Hrvatske, izjavila je u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Odnosi Srbije i Hrvatske su bremeniti i utoliko sve izjave koje dolaze s dužnosničke razine moraju biti odgovorne i odmjerene. To nije slučaj kada takve izjave daje (srbijanski ministar obrane) Aleksandar Vulin. Sve njegove izjave su u potpunoj suprotnosti s dobrosusjedskim odnosima, a njegove zadnje izjave bile su i više od toga, bila je to prijetnja suverenosti Republike Hrvatske i mi smo našu notu od prošlog tjedna temeljili na tim njegovim izjavama koje su imale za cilj dovesti u pitanje suverenost Hrvatske, rekla je ministrica.

Istaknula je da Hrvatska namjerava i dalje raditi sa Srbijom na otvorenim pitanjima, koja su prevažna i kojih ima previše da bi ih se zanemarivalo.
Naš je pristup vrlo pragmatičan, treba raditi na otvorenim pitanjima. Pitanje ostatka odnosa razvijat će se dinamikom koja bude moguća, a za sada nam je najvažniji fokus rad na otvorenim pitanjima. Da je tome tako svjedoči i činjenica da je jučer održana sjednica radne skupine za izbjegle i nestale. To je jedno od najvažnijih pitanja u našim odnosima i namjeravamo nastaviti raditi i na drugim otvorenim pitanjima, poput pitanja granice ili naše manjine u Srbiji, zaključila je ministrica Pejčinović Burić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!