10:55 / 02.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Pejčinović Burić: Iznenađeni smo što predsjednica neće ići u Marakeš

-

-

Foto: - / -

Ministrica Pejčinović Burić održala je konferenciju za novinare na temu "Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama". Rekla je da se države članice Kompaktom ne obvezuju prihvaćati migrante.
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je konferenciju za novinare na temu "Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama".

Tzv. Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt, unaprijedit će suradnju država kad je riječ o regularnim migracijama, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica, kazala je šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić.

Globalni kompakt zapravo je katalog mjera, a ne sporazum, nije pravno obvezujući i svaka država ima suvereno pravo da iz tog dokumenta izabere onaj set mjera koji odgovara njezinoj situaciji, izjavila je.

Objasnila je i da je tekst Globalnog kompakta nastao kao rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se uskladi dokument koji će obuhvatiti najbolje prakse i mjere za upravljanje regularnim migracijama i pridonijeti smanjenju migrantskih pritisaka.

Ministrica Pejčinović Burić rekla je da je riječ o dokumentu Ujedinjenih naroda koji nije pravno obvezujući, ali donosi niz preporuka i instrumenata. Pojasnila i da su još u tijeku međuresorne konzultacije o prijedlogu zaključka tog dokumenta.

"Završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i Vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanjem suradnje sukladno razumijevanju postignutom u Globalnom kompaktu", rekla je ministrica te napomenula da se Globalni kompakt ne potpisuje.Ministrica je podsjetila da je proces izrade Globalnog kompakta počeo donošenjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 članice UN-a, među njima i RH koju je na tom forumu zastupala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je i ove godine na sjednici Opće skupštine naglasila važnost toga dokumenta, rekla je Pejčinović Burić i potom citirala izvatke iz predsjedničina govora kako bi to potvrdila.

"Uspješan završetak pregovora o globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju važan je korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova. Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour", kazala je tada predsjednica.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je i da su iznenađeni najavom da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu. "Prema sadašnjim službenim informacijama predsjednica Hrvatske je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da predsjednica Republike ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu".
 
Premijer Andrej Plenković kazao je u Pekingu kako tzv. Marakeški sporazum regulira samo zakonite migracije i dodao kako je imao informaciju da će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović biti u Maroku u prosincu na potvrđivanju sporazuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!