19:19 / 02.11.2018.

Autor: I.M./HRT

Pejčinović-Burić: Nemamo službenu potvrdu iz Ureda predsjednice

-

-

Foto: - / -

Gostujući u Dnevniku, ministrica Marija Pejčinović Burić ponovila je kako njeno ministarstvo nema službenu informaciju da je predsjednica odustala od sudjelovanja na konferenciji u Marakešu.
Hrvatska je, kao i većina članica Ujedinjenih naroda, sudjelovala u pripremanju takozvanog Marakeškog sporazuma. Riječ je o globalnom katalogu mjera za rješavanje pitanja regularnih migracija, koji bi trebao biti prihvaćen u prosincu u Maroku. No, dokument je postao predmet političkih prepirki nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila da neće sudjelovati na sastanku u Marakešu.

Pejčinović Burić: Iznenađeni smo što predsjednica neće ići u Marakeš

Marakeški sporazum - odgovor predsjedniceGostujući u središnjem Dnevniku HRT-a, ministrica Marija Pejčinović Burić ponovila je kako njeno ministarstvo nema službenu informaciju da je predsjednica odustala od sudjelovanja na konferenciji u Marakešu. "Jedina službena informacija datira iz kolovoza kad je predsjednica pismom obavijestila glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da će prisustvovati". Ne vjeruje da je službena komunikacija mogla proći mimo njenog kabineta.

"Predsjednica je od samog početka podupirala izradu ovog dokumenta, njegovu važnost naglasila je i u svom govoru pred UN-om", istaknula je ministrica Pejčinović-Burić. Ne zna što je predsjednicu navelo na ovaj potez nakon samo dva mjeseca. Na pitanje hoće li netko drugi zastupati Hrvatsku na konferenciji u prosincu, ministrica je rekla kako je najava otkazivanja od strane predsjednice došla tek prije dva dana te da nisu  imali vremena o tome raspravljati.

Ministrica je objasnila kako su Ujedinjeni narodi odlučili ići u izradu ovog dokumenta jer su migracije jedan od ključnih problema u svijetu. "On je trebao definirati bolju suradnju 193 zemlje članice UN-a u pitanju migracija", dodala je. Istaknula je kako je dokument neobvezujući za države članice te da u jednom dijelu govori o pravu svake države da suvereno odlučuje o politikama koje joj odgovaraju vezano uz migracije.

Ministrica je rekla kako je teško govoriti o tome zašto su neke zemlje u završnoj fazi odlučile ne priključiti se ovom projektu. 

Na pitanje hoće li o ovoj temi razgovarati s predsjednicom, Pejčinović Burić je rekla kako je predsjednica sukreator vanjske politike. "Mi se redovito sastajemo i ovo neće biti nešto što će se ispriječiti našim odnosima", naglasila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!