Meteorolog Pelajić otkrio kakav će biti klimatološki početak jeseni

28.08.2023.

19:26

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Patrik Macek/HRT / PIXSELL

Nakon što je protekle dane obilježio još jedan ovoljetni toplinski val, stigla je najavljena promjena vremena. Nagli pad temperature, jaka kiša i vjetar najprije su pogodili zapadnu obalu Istre, a pogoršanje vremena širi se prema unutrašnjosti i jugu zemlje.

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je naš prognostičar Izidor Pelajić

Rekao je kako se najveći pad temperature, nekih desetak stupnjeva, u odnosu na jučerašnje maksimalne vrijednosti, dogodio na Sjevernom Jadranu, Gorskom Kotaru i Lici.

- Jug i istok su ostali topli, osobito istok gdje su se i danas temperature kretale oko 36 stupnjeva, rekao je.

Istaknuo je i kako je najviše oborina palo na Sjevernom Jadranu, te da su se, osim na području Rijeke grmljavinska nevremena događala i u Dalmaciji, na području Makarske i južnije prema Dubrovniku, te manjim dijelom u Slavoniji, uglavnom oko Požege i sjevernije.

- U nastavku noći to biti dosta često, a zatim će prijeći u vrijeme povremenog grmljavinskog nevremena, ali će ono biti manje lokalizirano, manje ovako izraženo, iako je dalje prisutna ta mogućnost, rekao je Pelajić, naglasivši da je na snazi trenutno narančasto upozorenje do kraja dana.

Na pitanje što nas očekuje početkom jeseni, Pelajić je rekao kako će ove nestabilnosti potrajati 3-4 dana, do četvrtka.

- Zatim će biti opet nešto stabilnijeg i malo toplijeg vremena, tako da ćemo u taj klimatološki početak jeseni uploviti u toplijem vremenu, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!