09:52 / 29.06.2021.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Pem Novosel: Cijepljenje ne ide onim intenzitetom kojim se očekivalo

default error photo

I u Hrvatskoj je krenulo cijepljenje bez najave. Nažalost za cijepljenje više nema gužvi. Političari i stručnjaci dvoje kakvu kampanju za cijepljenje treba zastupati. Nije dostignut cilj da do srpnja 50% stanovništva primi barem jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19. Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel kazala je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako ne vjeruje da smo došli u slijepu ulicu što se tiče cijepljenja, ali da cijepljenje ne ide onim intenzitetom kojim se očekivalo s obzirom na to da su bile velike navale za cijepljenje kada nije bilo cjepiva. 

- U Zagrebu je prvu dozu cjepiva primilo nešto više od 50% stanovnika, dok je u drugim županijama cijepni obuhvat niži i nije prema očekivanju, rekla je.

Pozvala je sve građane koji još nisu započeli proces cijepljenja da to učine iako je trenutačno epidemiološka situacija dobra. Potvrdila je da interes za cijepljenjem opada.

Dodala je da je u ponedjeljak u Školi narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar" bez prethodne najave cijepljeno 570 građana, što nije mali broj, ali je dnevni kapacitet oko 800 građana.

Cijepljenje bez prethodne najave u "Štamparu" nastavlja se i danas, od 9 do 15 sati prema utvrđenom rasporedu, a sutra će biti u dvokratnim terminima.

Pem Novosel je rekla da danas u Zagrebu počinje cijepljenje bez najave na još tri lokacije - Doma sportova, gimnaziji Lucijana Vranjanina, te u Srednjoj školi Jelkovec.

Dobra vijest je da je u poznatom znanstvenom časopisu objavljen članak u kojemu se govori kako će se nakon cijepljnja s dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderne stvoriti dugotrajna imunost, pa čak i doživotna.

Preporuke su da osobe koje su preboljele bolest COVID-19 ne bi trebale odgađati cijepljenje, jer trebamo dočekati jesen spremni i zaštićeni. Za delta-soj nije dovoljna jedna doza cjepiva, te da građani moraju biti odgovorni i trebaju se cijepiti s dvije doze.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!