Pem Novosel: Još uvijek nismo u stagnacijskoj fazi

12:19 / 09.10.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Iva Pem Novosel i Ruža Ištuk

Iva Pem Novosel i Ruža Ištuk

Foto: Dnevnik / HRT

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel, dr. med., rekla je danas u podnevnom HTV-ovu Dnevniku kako je posljednjih dana ponovno uočen porast novozaraženih koronavirusom te da smo još u uzlaznoj fazi.

- Nakon otprilike dva tjedna stagnacijskih brojeva novozaraženih, primijetili smo svi da je zadnjih dana ponovno uočen porast, što je zapravo i očekivano, još uvijek nismo u nekakvoj stagnacijskoj fazi, još uvijek se radi o porastu, ali, srećom, nije toliko strm, rekla je Pem Novosel, dodavši da je zadnjih dana bio poprilično velik broj preminulih, što je i najavljivano, jer nakon dva do tri tjedna od povećanja brojeva dolazi i do povećanja brojeva umrlih.


- Radi se još uvijek o nekakvoj uzlaznoj fazi, iako se nadamo da ćemo vrlo uskoro doći do nekakvog platoa tog četvrtog vala pandemije, rekla je Pem Novosel.


- Po nekakvim prognozama radi se o sljedećem tjednu ili sljedeća dva tjedna, ali to se nikad ne može precizno predvidjeti, dodala je.


Pem Novosel rekla je i kako su se trećom dozom do sada cijepile ponajprije imunokompromitirane osobe, a prema novim preporukama to će biti i zaposlenici u zdravstvu i socijalnim ustanovama.


- Zasad se radi o malenim brojevima. Imali smo do pred neki dan 30-ak cijepljenih prema evidenciji. Svakoga dana se zapravo naručuju neki novi pacijenti, tako da će te brojke sljedećih dana rasti jer je to u biti tek počelo, rekla je Pem Novosel.


Komentirajući povlačenje Modernina cjepiva u nekim zemljama, Pem Novosel rekla je da su malo iznenađeni te da je nuspojava koja se spominje u medijima, miokarditis, već prijavljena službeno i od samih proizvođača, kao i prije za cjepivo Pfizer.


- Za sada, prema nekakvim našim uvidima i podacima, ne smatramo da je to trenutak za povlačenje, rekla je Pem Novosel, dodavši da je riječ ipak o manjem broju slučajeva koji spontano nestaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!