08:48 / 02.06.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

U Hrvatskoj potvrđen indijski soj koronavirusa

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji Studio 4,  rekla ja kako je u Hrvatskoj detektiran indijski soj koronavirusa, a uputila je građane kako  doći do svoje COVID putovnice putem sustava e-Građani te u podružnicama HZZO-a.


Pem Novosel je rekla kako je u Hrvatskoj najprisutniji britanski soj virusa, ali kako je detektirano u nekoiko slučajeva i indijski soj. Novi su sojevi prilično zarazni i velika je mogućnost brzog prijenosa, ali da se ne širi panika, svjesni smo njegove prisutnosti.

- Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici, rekla je te dodala kako se treba paziti i dalje, naglasila je.

O COVID potvrdama

- Potvrda se sastoji od tri dijela. Postoji potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju i potvrda o preboljenoj bolesti. Potvrda o cijepljenju se dobiva nakon primitka dvije doze cjepiva, kod cjepiva koja se primaju u dvije doze, i traje 210 dana, rekla je i dodala kako se potvrda može dobiti i nakon primitka prve doze.

Istaknula je kako se potvrda može izdati i osobama koje su preboljele bolest i ta potvrda traje 180 dana. - Kriteriji za izdavanje potvrde se nastoje uskladiti na razini EU, govori Pem Novosel. Serološka testiranja, rekla je, mogu biti dokaz da je osoba imala infekciju, ali duljina trajanja zaštite i njezin intenzitet se na osnovu samog nalaza ne može uvijek sa sigurnošću uvijek utvrditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!