Pem Novosel: Prerano je govoriti o početku novoga vala

29.06.2022.

10:03

Autor: Margareta Jozinović Vuković /T.V./HRT/Hina

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ.

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ.

Foto: HTV / HRT

Raste broj oboljelih od COVID-a u Europi. I u Hrvatskoj bilježimo umjeren porast. Prema posljednjim podacima, imamo 662 nova slučaja. Na bolničkom je liječenju više od 230 pacijenata, od kojih osam na respiratoru. Preminulo je sedam osoba. Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ, kaže da je još prerano  govoriti o početku novoga vala. 


- Ja bih se usudila reći da je epidemiološka situacija stabilna, iako smo primijetili zadnjih dana, nekoliko tjedana, da imamo porast novozaraženih, novooboljelih osoba, ali još uvijek je rano govoriti o početku novoga vala. Trebamo pratiti situaciju što radimo svakodnevno pa ćemo kroz sljedeće dane moći uspoređivati podatke i na osnovu toga procijeniti o čemu se radi,  rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ.

Prema posljednjim podacima, imamo preko 600 oboljelih.

- To je značajan broj, ali radi se o ljetu kada je možda i prijemčivost ljudi manja za te respiratorne infekte. Možemo očekivati obolijevanje i zaražavanje sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci, ali uz neke redovne mjere i aktivnosti nadamo se da neće doći do nekog velikog porasta, rekla je.

U Europi dominiraju novi sojevi omikrona, a svaka je specifična po svojim mutacijama.

- Primijećeno je, dodaje Novosel, kako su nove varijante B4 i B5 nešto zaraznije od ostalih. No, prema većini oboljelih možemo zaključiti da se radi o blažim oblicima bolesti, pogotovo kod mlađih zdravih osoba. Osobe s kroničnim bolestima su, naravno, i dalje rizična skupina i mogu razviti komplikacije.

Povećani broj zaraženih ponovni je poziv na cijepljenje građana, iako se radi o blažem obliku bolesti.

- Najzaštićeniji su, kaže Novosel, oni koji u preboljeli i cijepljeni, iako i kod njih postoji rizik od zaraze. Sve koji se nisu cijepili, pogotovo one koji pripadaju rizičnim skupinama, pozivamo da se cijepe, jer će im sigurno već na jesen trebati ta zaštita, napominje.

O uvođenju mjera je prerano govoriti, dodaje, ali struka prati stanje – ukoliko dođe do značajnog porasta sigurno će se i o tome razmišljati.

- Ako će brojke ići prema tisuću ili više novooboljelih, preporuka struke bi sigurno bila da se maske nose u javnom prijevozu. To je veliki rizik za zaražavanje – svakako apeliramo da građani stave maske, kao i ako idu na velika okupljanja gdje se ne može držati razmak, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!