Penava i reakcije na njegovu izjavu

20.09.2019.

13:05

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Ivan Penava izjavio je da je riječ o unutarstranačkim pitanjima.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na upit novinara hoće li se sastati s premijerom zbog nedavne objave na društvenim mrežama u kojoj navodi da se srami institucija ove države i osoba koje ih vode, odgovorio je da je riječ o unutarstranačkim pitanjima i da će se sastati s premijerom ako za to bude potrebe. S njihovom međusobnom komunikacijom, kaže, nikada nije bilo problema. - Što se tiče moje objave na društvenim mrežama, ona vrlo precizno pogađa srž problema. Vrlo je jasna i nedvosmislena. Točno onakva kakva treba biti, rekao je Ivan Penava.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je, nakon što je počelo ponovno suđenje vukovarskom branitelju Marijanu Živkoviću zbog razbijanja dvojezičnih ploča, kako je žalosti društvena klima u kojoj je do takve situacije moralo doći.

Uvažavajući neovisnost hrvatskog pravosuđa, poručila je da je žalosti društvena klima u kojoj je do ovakve situacije moralo doći.

- Većim angažmanom nadležnih institucija, sva otvorena pitanja oko Vukovara i tragedije koju su svi Vukovarci tijekom velikosrpske agresije proživjeli trebala su biti i trebaju biti riješena, prvenstveno kada je riječ o neprocesuiranim ratnim zločinima i traganju za nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Učinimo sve da do ovih potresnih i bolnih situacija više ne dolazi, napisala je Grabar-Kitarović.

- Ne pratim Facebook, smatram ga nečim privatnim, osobnim. Mogu se dopisivati s prijateljima ili grupom, ali iznositi političke stavove ili komentirati suce, to nikad neću raditi na Facebooku. Mi kao HNS nemamo praksu komentirati situaciju u HDZ-u ni u drugim strankama. Taj potez je njegova odgovornost, komentar je HNS-ova Milorada Batinića vezano za potez vukovarskog gradonačelnika.

- Ako jedan član stranke javno i ustrajno polemizira s njezinim vodstvom, to je klasična definicija unutarstranačkih sukoba. Vidjet ćemo koliku toleranciju ima HDZ na takve stvari. Oni će očito kalkulirati jer se radi o gradonačelniku Vukovara. To je možda i na neki način dogovoreno da se svi skupa pomire te da nešto više glasova desnice dobije njihova predsjednička kandidatkinja, a ne netko drugi, komentar je Arsena Bauka.

Bliži se godinu dana od prosvjeda u Vukovaru. Hrvoje Zekanović kaže da se ništa u godinu dana nije dogodilo.

- Štoviše, imamo suđenja Hrvatima zbog razbijenih ploča, Hrvatima koji su dali djecu da bismo mi danas bili ovdje.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kaže pak sljedeće:

- Shvatite da je Vukovar rak-rana Hrvatske, simbol stradanja hrvatskoga naroda. Poziciju Ivana Penave treba gledati iz pozicije Vukovara, a ne Zagreba.

Dodaje i da se nije riječ o sukobu s Andrejom Plenkovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!