07:34 / 20.05.2020.

Autor: Vijesti/HTV4/IMS/B.A./HRT

Penava i svi vukovarski gradski vijećnici izlaze iz HDZ-a

-

-

Foto: - / -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio je danas da napušta HDZ.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio je danas da napušta HDZ, a predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i dožupan Damir Barna objavio je da iz članstva HDZ-a s današnjim danom istupaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik GO-a, svi njegovi zamjenici, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. Penava je također rekao da izlaze u neovisnu stranku te da će se vrlo vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, u sklopu kojega nije isključio ni postizbornu koaliciju s HDZ-om.

Raspušten vukovarski HDZ, za povjerenika imenovan Mažar
Penavin odlazak komentirali Ćorić, Kosor, Glavašević, Mrsić...Penava je na konferenciji za medije u 11 sati poručio da je ovo za njih izuzetno težak i emotivan trenutak.

- Da napuštamo HDZ to je, mislim, sada već svima jasno, i da nam to nije drago i da mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti, i stranačke poslušnosti i stege odabrati, naravno, ovo prvo, poručio je Penava.Penava: HDZ nastavio sramotnu šutnju

Zahvalio je svima koji su im vjerovali i vjeruju im i danas u cijelo države te ih zamolio za razumijevanje.

- Onaj dio koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost jer smo uvjereni da ovo sve što činimo činimo iz ispravnih razloga, rekao je Penava.

 Plenković odbacio Penavino tumačenje o prijetnji 
Penava: Prijetnje su za Vukovarce stvar prošlosti

Rekao je da je upregnuta silna mašinerija te spomenuo "negativne konstrukcije i nagađanja".

- HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina. Okrenuo je leđa Vukovaru i tim činom pregazio vrijednosti žrtava. Stoga se svi mi ovdje zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i zbog generacija koje trebaju doći. Ne samo da su okrenuli leđa i nastavili sramotnom šutnjom, još su tražili i od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu, rekao je Penava.

Tri razloga za odluku

Rekao je da postoji puno razloga za odluku, ali je naveo tri osnovna. Prvi i najemotivniji je, kaže, neprocesuiranje ratnih zločina.

- Za jedan razoren grad nitko u ovoj državi nije odgovarao. Nitko!, rekao je Penava.

Drugi je razlog gospodarski - Vukovar se konstantno od strane ove i drugih vlada koristi u marketinške svrhe, kaže Penava. Kao treći razlog naveo je popis stanovništva.

- Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar. Izdan je nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince, a teret tog dogovora ponovno će snositi građani Vukovara, rekao je Penava.

- Ne možemo dozvoliti da se trguje s našim gradom i građanima, bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pripadnost. Ovako niske trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir, zaključio je Penava.

Predsjednik GV-a i potpredsjednik GO-a HDZ-a Tomislav Šota rekao je da je odlučio napustiti HDZ nakon 30 godina i pet mjeseci te poručio da podržava Penavu.

Čekao je, kaže, da stranka počne poštivati različita mišljenja.

- Evo, nisam dočekao. Da sam predsjednik Plenković, prvo bih uvažio rezultate unutarstranačkih izbora, rekao je Šota.

Penava: Vrlo vjerojatno na listi s Domovinskim pokretom

Penava je na novinarsko pitanje rekao da nije razgovarao sa šefom stranke Andrejem Plenkovićem otkako mu je na dan unutarstranačkih izbora čestitao pobjedu.

Penava je također najavio da svi prisutni koji izlaze iz HDZ-a izlaze u neovisnu stranku te da će se vrlo vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom.

- Kako će se ona zvati, kako ćemo je oformiti, to je pred nama. Kakav oblik i ustroj će biti, to ćemo odlučiti, rekao je Penava.

- S gospodinom Škorom da, uvjeti naši su jasni. S bilo kim, uvjeti naši su jasni, također je poručio.

Penava je rekao da ne mora dokazivati jesu li mu važnije vrijednosti ili fotelje.

- To mislim da je ipak pitanje za neke ljude u Zagrebu, dodao je.

O mogućnosti postizborne koalicije s HDZ-om

Penava je unatoč svemu rekao da neće loše govoriti o HDZ-u i da to ne treba očekivati od njega. Na pitanje očekuje li bolji izborni rezultat bez HDZ-a odgovorio je da se nisu bavili izbornim rezultatima te da su najvažniji stavovi i vrijednosti.

Na novinarsko pitanje je li mu prihvatljiva postizborna koalicija Domovinskog pokreta s HDZ-om rekao je da je pitanje suvišno.

- Ja sam ovdje, i svi mi, u službi interesa prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama, reći će buduće vrijeme, i Slavonije i Hrvatske. A ako realizacija tih ciljeva znači suradnju s tim i tim, x y, onda će tako i biti, poručio je.

Odbacio je novinarsku konstataciju o kontradiktornosti takvog stava rekavši da "gore" u salonima sjede "dečki" i dogovaraju svoje interese.

- A, neću sad citirati ono o sitnim zubima, dolje - što se spusti, spusti. Nema tu kontradiktornosti. Mi put moramo naći, poručio je Penava.

Penava je rekao da Vlada stvara dojam kod građana izvan Vukovara kako je taj grad Kalifornija, da je sve super, da Borovo posluje izuzetno zahvaljujući Vladi, koja mu je vlasnik.

- Radnici u Borovu, ima ih u samom Vukovaru 450 u odnosu na one tisuće koje su radile, imaju plaću na razini minimalca i daleko je to od uspješnosti i komparacije, kako ste čuli neki dan premijera, kako se trebamo komparirati s drugima, rekao je Penava.

Bili do kraja uz HDZ i Grabar-Kitarović

Penava je rekao da su na predsjedničkim izborima bili do kraja uz stranku i tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer su bili lojalni i imali zahvalnosti prema Grabar-Kitarović, ali i stranci u čijem dresu igraju. No kad je stranka tražila da zbog svojih interesa uđu u konflikt sa Škorom i ljudima oko njega, to si nisu dozvolili, dodao je.

Penava je rekao da Plenković nije vršio pritisak na njega, no prisjetio se njegove izjave iz 2018. oko tadašnjeg prosvjeda kad je rekao da svatko snosi odgovornost za svoje postupke. Tada je, kaže, izjavio da jedino na to i pristaje.

- Danas postavljam pitanje i vraćam protupitanje - tko snosi odgovornost za ovo stanje danas, za neprocesuiranje, gdje su ti ministri i resori, te sigurnosne službe, tko je od njih podnio ostavku? Smijenili ste državnog odvjetnika zato što je mason, niste smijenili nikoga zato što je jedan grad sravnjen sa zemljom i godinama ne može dočekati pravdu. I na kraju, gdje je odgovornost HDZ-a i Andreja Plenkovića kao mandatara Vlade na zalasku, gdje je njegova odgovornost za to što će biti još jedan premijer u nizu koji nije napravio ništa po pitanju pravde za žrtve Vukovara i Domovinskog rata, rekao je Penava.

Penava: Tko krene đonom, dobit će lakat

Penava je poručio da ako bilo kome padne na pamet da krene na ljude samo zato što drugačije razmišljaju - neka krene.

- Odgovor će biti kakav će biti, a da ćemo udarati argumentima i da će boljeti to neka zna svatko, dodao je.

Poručio je i da bivši predsjednik Ivo Josipović i bivši premijer a sadašnji predsjednik Zoran Milanoviću znaju što znači imati Vukovar protiv sebe.

- Nemojte se igrati s Vukovarom, nemojte se igrati s ovim ljudima. Iza nas stoji velika većina građana. Odlučni smo, igramo fer, korektno, otvorenih karata. Tko krene loše, tko krene gazit', tko krene đonom, dobit će lakat, nogometnim žargonom, poručio je Penava.

Da u odnosima između predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića i vukovarskoga gradonačelnika ne cvjetaju ruže moglo se zaključiti i prema njihovim posljednjim istupima. Plenković je, naime, nabrajajući uspjehe HDZ-ove Vlade uz ostalo istaknuo tvrtku Borovo te dodao kako time šalje poruku gradonačelniku Vukovara.

Istoga dana Penava je održao konferenciju za novinare, na kojoj je reagirao na poruku premijera Andreja Plenkovića.

- Ova Vlada postoji zahvaljujući angažmanu Vukovaraca. Prijetnje su za Vukovarce stvar prošlosti. Tvrtka Borovo je u državnom vlasništvu i za nju je odgovorna ova Vlada i sve ranije, rekao je Penava.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!