Penava: Loša uprava i administracija uzrok su pada broja stanovništva

30.09.2022.

14:12

Autor: V.K./Hina/HRT

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava rekao je u petak u Osijeku kako je, po posljednjem popisu stanovništva, Hrvatska u 10 godina izgubila više od 400 tisuća stanovnika te da su loša uprava i administracija glavni uzrok tog problema.

Na konferenciji za novinare Penava je ocijenio kako je, prema rezultatima popisa, najgore prošla Slavonija, jer je pet slavonskih županija, s nekadašnjih 806 tisuća stanovnika, palo na 666 tisuća, što je 140 tisuća stanovnika manje.

- Pitam se što je mjerilo uspjeha politike Andreja Plenkovića, ako to nisu ljudi. Jer, ako ljudi nisu mjerilo stvari, ne znam što jest i grozim se takve politike. Ako će pokušati tražiti izgovore da je to tako zadano - kako je moguće da je Slovačka u 10 godina narasla za 200 tisuća stanovnika?, upitao je Penava.

Smatra kako je, kao i uvijek, problem u lošoj upravi i lošoj administraciji, ali "i onima koji svake četiri godine na izborima ostanu kod kuće, ili daju glas dokazano nesposobnim ljudima".

DP pozvao Hrvate u BiH da glasaju za kandidate Hrvatskog narodnog sabora: To je manje zlo

Jedina istina je da s Vladom Andreja Plenkovića, umjesto da po Hrvatskoj niču tvornice i pogoni, kao gljive poslije kiše niču korupcijske afere i pljačka, i dok je tako Hrvati će nastaviti nestajati, kako iz Hrvatske, tako i iz Bosne i Hercegovine, ustvrdio je Penava.

Pozvao je sve pripadnike hrvatskog naroda, koji imaju pravo glasa na izborima u Bosni i Hercegovini 2. listopada, da podupru kandidate Hrvatskog narodnog sabora, jer su u DP-u svjesni "da odabir ovih kandidata znači manje zlo za Hrvate".

Smatra kako je hrvatska Vlada, iako je za to najodgovornija, propustila ojačati položaj Hrvata u BiH te osnažiti gospodarsku nazočnost Hrvatske u BiH i vitalne državne interese.

- Budimo svjesni da se ništa sustavno u BiH nakon ovih izbora neće promijeniti. Da bismo nešto promijenili, moramo promijeniti ljude na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, kako bi stvorili politiku, koja će Hrvatima u BiH omogućiti boljitak, ocijenio je Penava.

Saborski zastupnik stranke Stipo Mlinarić rekao je kako je podrška kandidatima Hrvatskog narodnog sabora "jedini način da hrvatski narod opstane u BiH".

- Mi znamo tko je kriv što se izborni zakon nije promijenio godinama, i što Hrvate predstavljaju one koji su izabrali Bošnjaci, ali danas nije vrijeme da to prozivamo, već je vrijeme da se Hrvati ujedine, i da ih u BiH napokon predstavlja netko koga je izabrao hrvatski, a ne bošnjački narod, ustvrdio je Mlinarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!