Penava o Dežuloviću: Odgovara li itko za išta u Republici Hrvatskoj?

03.11.2021.

11:23

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: HTV / HRT

Vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je za kolumnu Borisa Dežulovića o Vukovaru rekao da vrijeđa i podcjenjuje žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, upitavši odgovara li itko za išta u Republici Hrvatskoj.

- Notorna je činjenica da je u Hrvatskoj hrvatski narod birao političare iskrivljenih liberalnih vrijednosti gdje je sve dopušteno i gdje nitko za ništa ne odgovara. Živimo u vremenu neodgovornosti i pranja ruku, rekao je Penava na konferenciji za novinare, komentirajući Dežulovićevu kolumnu za N1.

Istaknuo je kako se ovih dana vrlo često koristi sintagma "bura u čaši vode", a tako će biti i s aktualnim događajima oko Vukovara.

- Priča će trajati dva dana i što će se poslije dogoditi - apsolutno ništa, kazao je.

Dežulovića je prozvao da se na grub način obrušio na vrijednosti Domovinskog rata.

- A odgovorni urednici i vlasnici poruče da oni nisu odgovorni. Tko je odgovoran u ovoj državi? Odgovara li itko za išta u Republici Hrvatskoj? Nema sankcija, nema posljedica, samo truli politički kompromis na račun hrvatskih vrijednosti, poručio je Penava.

Vlada velikosrpsku politiku polako vraća u igru.

Napomenuo je da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman porazio velikosrpsku politiku u Domovinskom ratu zajedno s hrvatskim narodom, građanima i hrvatskim braniteljima, a aktualna Vlada "tu velikosrpsku politiku polako vraća u igru".

- Dakle, imamo s jedne strane vlast koja proglašava zakon i osjeća poseban pijetet prema Vukovaru, s druge strane u neposrednoj blizini štiti mauzolej četničkom vojvodi. Imamo vlast u Zagrebu koja se 'ubija' od pijeteta prema Vukovaru, a paralelno financira podizanje zvijezde petokrake po neboderima u Hrvatskoj - zvijezde koja je sravnila Vukovar sa zemljom, naglasio je Penava.

Za Dežulovića je rekao da je kolumnist "srpskih, Pupovčevih 'Novosti'" koje financirana hrvatska Vlada, a koja, ironije li, gaji poseban domovinski pijetet prema gradu Vukovaru.

Inače, Dežulović u kolumni pod nazivom "J*** vas Vukovar" među ostalim je napisao: "Punih je, eto, trideset godina kako ga ne vade iz pozlaćenih usta, trideset nam godina njime mjere domoljublje, da bi nakon trideset godina hipnotičkog domobojaznog mrmorenja Vukovar - kao, uostalom, svaka riječ kad se trideset godina bez prestanka ponavlja - bio do kraja ispražnjen od svakog pojedinačnog značenja, svrhe i smisla, tek konfekcijski grobljanski lampion kao šuplji plastični totem za raspirivanje domovinskog zajedništva i utjerivanje domoljublja u kosti".

U utorak je, među ostalima, na taj tekst reagiralo i Ministarstvo hrvatskih branitelja te Dežulovića prozvalo da na "grub i primitivan način" vrijeđa žrtvu koju je taj grad podnio u Domovinskom ratu.

- Uoči 30. obljetnice najtežeg hrvatskog stradanja Boris Dežulović piše tekst kojim pokušava obezvrijediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. Ovaj nas je tekst uvjerio da moramo još ustrajnije promicati istinu o Domovinskom ratu, kroz koji su ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom stvorenom u zajedništvu Hrvata u domovini i svijetu, priopćilo je Ministarstvo.

Vukovarski HDZ: Dežulović obezvrijedio žrtvu Vukovara i Domovinskog rata

Kolumnu Borisa Dežulovića u srijedu su osudili i iz vukovarske organizacije HDZ-a te poručili kako je riječ o do sada neviđenom obezvrjeđivanju žrtve Vukovara i Domovinskog rata.

- Zar nekome toliko može smetati žrtva hrvatskih branitelja i civila za slobodnu i neovisnu Hrvatsku kakvu danas imamo, upitali su iz vukovarskog HDZ-a u priopćenju.

Ističu da su njihovi članovi najvećim dijelom izravni sudionici Domovinskog rata, djeca iz braniteljskih obitelji, članovi braniteljskih udruga, zbog čega su iznimno pogođeni ovakvim tekstom - "bombom u ove, već dovoljno bolne i sjetne dane".

Podsjećaju da se od sredine listopada do kraja studenoga u Vukovaru gotovo svakodnevno obilježavaju obljetnice - molitve i odavanje počasti za više od 2700 ljudskih žrtava.

- To su neizbrisivi datumi hrvatske povijesti s krvavim tragom vječne boli i patnje za sve one koji su pokopali svoje najmilije, za sve one koji ih još uvijek traže, za sve one koji su golim rukama branili svoj grad. Vukovar s time živi svaki dan, a kroz ove dane dijelimo sjećanja, istinu, ponos i zahvalnost sa svima koji osjećaju, znaju i razumiju žrtvu Vukovara, navode iz HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!