14:29 / 10.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Penava: Neshvatljivo odavanje počasti braniteljima Vukovara bez Mlinarića Ćipe

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vukovarski gradonačelnik i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u četvrtak je neshvatljivim ocijenio i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću zamjerio jer u izaslanstvo koje je odalo počast braniteljima Vukovara nije uključio i Stipu Mlinarića Ćipu, jednog od tih veterana te saborskog zastupnika DP-a. 

Penava je Jandrokoviću uputio dopis zamjerajući mu što se danas Mlinarić Ćipe nije nalazio u saborskom izaslanstvu koje je odalo počast poginulim vukovarskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Istaknuo je kako uvažava njegovo pravo na odabir izaslanika u slučaju spriječenosti dolaska u Vukovar na obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

No, kao neshvatljivu činjenicu naveo je "da se kao izaslanik Hrvatskog sabora, pa čak niti kao član delegacije Hrvatskog sabora, ne uključuje saborski zastupnik koji je branitelj grada Vukovara, pripadnik Turbovoda i vojnik Blage Zadre koji je devet mjeseci proveo u srpskim logorima".

Za takvu praksu kazao je kako je u potpunoj suprotnosti politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

- Praksa je to koja ne poznaje zajedništvo, a koja jednako tako nema veze s temeljnim vrijednostima Domovinskog rata, istaknuo je Penava u dopisu Jandrokoviću, uz poruku kako izostavljanje Mlinarića Ćipe zapravo simbolizira odnos Republike Hrvatske prema svim hrvatskim braniteljima.

Inače, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara. U ime predsjednika Hrvatskog sabora vijenac je položio i svijeću zapalio saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!