Penava o dolasku Porfirija: Trebali su biti produhovljeniji i mudriji

16.10.2022.

Zadnja izmjena 15:50

Autor: Studio 4/IMS/HRT/Hina

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: HRT / HTV

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u nedjelju je kao dobar korak pozdravio poruku patrijarha SPC-a Porfirija kako treba moliti za sve nedužne žrtve, ali i poručio kako ostaje neprihvatljiva situacija u kojoj je SPC odlučila promovirati ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Nakon obiježavanja 31. obljetnice pogibije general bojnika Blage Zadre, Penava je na upit novinara da komentira poruke patrijarha Porfirija kako je potrebno moliti za sve žrtve s obje strane, bez razlike, izjavio kako je poziv da se oda pijetet prema nevino ubijenim žrtvama dobar korak i da to pozdravlja, ali da ostaje situacija koja je neopisiva i neprihvatljiva.

- Kao vjernik poštujem sve vjerske institucije pa tako i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali svatko mora biti svjestan da, onoga trenutka kada promovirate ratnog zločinca Vojislava Šešelja, time zatvarate vrata i da je to priča koja u Vukovaru nema što tražiti, poručio je Penava.

Ističe kako bi "volio da i u Zagrebu postanu svjesniji da je priča Vukovara i priča Hrvatske", jer smatra kako nije dobro da Vukovar uvijek bude na "na nekom braniku ili isturenom položaju, a da svi drugi pate od političke korektnosti".

- Ako mora postojati crta ispod koje ne idemo, mislim da ćemo se svi u Hrvatskoj složiti da su Vojislav Šešelj i četništvo linija na koju mi nikada nećemo pristati. Nadam se da je taj stav općeprihvaćena vrijednost u Hrvatskoj, jer inače ova današnja obljetnica Blage Zadre gubi smisao, rekao je Penava.

Građanima RH srpske i bilo koje druge nacionalnosti poželio je da se u hrvatskoj državi osjećaju dobro, da štuju svoje vjerske običaje i kulturu, ali da to sve skupa "nema veze s velikosrpskim hegemonizom, agresijom na Hrvatsku, pretenzijama prema tuđem teritoriju i svim drugim stvarima kojima smo svjedočili prije 30. godina".


- Dolazak bilo koga ispred Srpske pravoslavne crkve, nakon što je ta crkva sebi dozvolila da proklamira jednog radikalnog četnika u liku i djelu Vojislava Šešelja, osuđenog haškog zločinca, govori dovoljno samo za sebe.  S tim činom, barem što se mene osobno tiče napravila je jedan korak u krivom smjeru. Napravljen korak u krivom smjeru definitivno je crta koju ja osobno, a vjerujem i veliki broj Hrvata, ne možemo prijeći. O tome su trebali voditi računa ljudi koji bi trebali biti od vjere i duha. Trebali su biti puno produhovljeniji i mudriji. Te brade duge su trebale ipak značiti i simbolizirati nekakvu mudrost, prosvijetljenost, a nažalost, doživjeli smo ponovno u realizaciji Srpske pravoslavne crkve - umjesto vjere, ljubavi i ekumenizma, isključivo istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije, izjavio je Penava.    

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!