12:32 / 12.09.2018.

Autor: I.M./Hina/HRT

Penava očekuje velik odaziv na prosvjed u Vukovaru

-

-

Foto: - / -

Mislim da u vodstvu stranke znaju da su motivi za prosvjed iskreni, bez skrivenih namjera, kako je i komunicirano prema javnosti", istaknuo je Penava.
Pripreme za prosvjed protiv šutnje institucija hrvatskog društva o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru i drugdje, najavljen za 13. listopada na središnjem trgu u Vukovaru, u samome su začetku, a na prosvjedu se očekuje iznimno velik odaziv hrvatskih građana, izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Poziva na posebnu dozu pijeteta i ozbiljnosti za vrijeme prosvjeda. Poručio je da se ne smije podleći bilo čijim manipulacijama jer to nije prosvjed ni za kakvu političku opciju ili unutarstranačke i međustranačke obračune, već za pravdu prema žrtvama, za otkrivanje istine o njihovim sudbinama i procesuiranju odgovornih. Za jučerašnje razgovore s ministrom Davorom Božinovićem, Gordanom Jandrokovićem, Milijanom Brkićem i Lovrom Kuščevićem rekao je da su bili konstruktivni. Nije bilo pritisaka kako bi se prosvjedi otkazali, no bila su izražena promišljanja kako do svega ovoga nije trebalo doći, pa su iznesene i određene zebnje u kojem će smjeru prosvjed ići.

"Mislim da u vodstvu stranke znaju da su motivi za prosvjed iskreni, bez skrivenih namjera, kako je i komunicirano prema javnosti", istaknuo je Penava.
Na pitanje hoće li, ako prosvjed ne poluči rezultate, inzistirati na ostavkama, Penava je rekao da je riječ o preozbiljnoj stvari za društvo, za sam Vukovar i obitelji žrtava. "Ne smijemo dozvoliti da ova vlada bude još jedna u nizu koja po tom pitanju nije učinila dovoljno", rekao je Penava. Potvrdio je da bi se idućih dana trebao sresti s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Komentirao je i oglašavanje SDSS-a i vukovarskog dogradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića, koji su kritizirali najavu prosvjeda. "Ne govori se o tome tko se kako zove, tko se gdje rodio ili koje je nacionalnosti i vjere, govorimo o žrtvama ratnog zločina i sve drugo je za mene politikanstvo", rekao je Penava.Ministar uprave Lovro Kuščević, koji je jučer razgovarao s Penavom, smatra da vukovarski prosvjed nije udar na Vladu Andreja Plenkovića jer ova Vlada, ističe, nije kriva za neuspjehe duge 27 godina. No, nekim se okolnostima čudi. "Čudan mi je način, čudan mi je tajming i da se na takav način pristupa ovom problemu. Mislimo da se to treba za stolom rješavati", kazao je Kuščević.

''Jučer ste čuli zaključke razgovora koje je gospodin Penava obavio u Zagrebu, ti će se razgovori nastaviti", kazao je ministar branitelja Tomo Medved novinarima na Markovu trgu. Na novinarsko pitanje hoće li Medved biti prisutan na prosvjedu, nije dao jasan odgovor. ''Kažem, ti će se razgovori nastaviti, cilj je svih nas intenzivirati procese pronalaska nestalih osoba, intenzivirati radnju nadležnih tijela u progonu počinitelja teških kaznenih dijela ratnih zločina'', rekao je Medved. Nije htio komentirati je li Penavin istup neobičan, a također ni hoće li se prosvjed uopće održati, dodavši da se nastavljaju razgovori na temu konkretnih pitanja koje je Penava iznio. Medved je također odbio komentirati radi li se tu o unutarstranačkim obračunima u HDZ-u.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je danas kako stručni tim za istraživanje zločina na Ovčari radi veoma intenzivno i da od njega očekuje dodatne rezultate.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!