12:33 / 08.09.2018.

Autor: HRT

Penava poziva na mirni prosvjed 13. listopada

-

-

Foto: - / -

Penava je pozvao građane da se 13. listopada u Vukovaru okupe na mirnom prosvjedu za zaštitu temeljnih ljudskih prava.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na temu: "U ime žrtava velikosrpske agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku zahtijevamo prekid šutnje hrvatskih državnih institucija o ratnim zločinima i procesuiranju svih odgovornih za ubijene kao i za brojne osobe čiji najmiliji već 27 godina bespomoćno tragaju za istinom."

Penava je pozvao građane da se 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru okupe na mirnom prosvjedu za zaštitu temeljnih ljudskih prava.

Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Nakon gotovo 10.000 dana šutnje, vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove odgovornim instirtucijama, kazao je Penava.

Podsjetio je na brojne lokacije na kojima su zločinini počinjeni: Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezena 19. studenoga 1991. godine u Borovo naselje s osobama zatim nestalim u Dalju, pekaru na Drvenoj Pijaci te Velepromet kao mjesta gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodenim isječeni, silovani, premlaćivani, a tko je zlostavljanja preživio bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu.

Novinarima je pokazao i više fotografija zatočenih branitelja i civila, sa zatvoreničkim brojem, naglasivši da je u posjedu fotografija svih hrvatskih zatočenika u logoru u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji te se upitao kako sigurnosne službe i svi drugi uključeni u proces rješavanja zločina do fotografija nisu došli.

Ponovio je da Vukovarci i građani hrvatske od nadležnih institucija hrvatskoga društva očekuju rezultate.


Bošnjaković i Božinović odgovorili na prozivke

Mi u okviru Ministarstva pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi stvaramo uvjete za bolji rad pravosuđa, kako sudova tako i drugih pravosudnih tijela. Bolji uvjeti se očitavaju u tome da stvaramo bolju kadrovsku bazi, bolju materijalnu opremljenost naših tijela i rezultati su bolji rad sudova, izjavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirajući prozivke gradonačelnika Vukovara zbog neriješavanja ratnih zločina i pitanja nestalih.

Upitan da navodno postoje dokazi o zločinima, ali da se ništa ne poduzima, Bošnjaković je rekao da o dokazima u konkretnim predmetima ne može govoriti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je pak kako je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine osnovao posebnu radnu skupinu za ratne zločine s ciljem analiziranja svih kriminalističkih istraživanja i sudskih postupaka.

Dva mjeseca nakon osnivanja podignuta je kaznena prijava, optužnica, za slučaj Ovčara. U posljednje vrijeme su podignuti i optužni prijedlozi i kada su u pitanju napad na Banske dvore, Sisak, Manjača, Široka Kula....tako da policija vrlo ozbiljno radi na tim predmetima i to je jadan od prioriteta, kazao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!