17:04 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Penava predstavio mjere za bolje upravljanje Vukovarom

-

-

Foto: - / -

Neki od novih projekata koji su u pripremi ili tijeku su obnova Vodotornja, izgradnja Gradskog stadiona, obnova Hotela Dunav i prenamjena u konferencijski centar, izgradnja Arheološkog parka, dodatna sredstva iz europskih fondova namijenjena poticajima za poduzetnike.
Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava je na konferenciji za novinare s temom 'Novi sustav upravljanja Gradom do boljeg Vukovara', izvijestio o strukturnim promjenama u upravljanju Gradom Vukovarom i raspolaganju proračunskim novcem, dodavši da će se smanjenjem plaća gradskih djelatnika ostvariti godišnja ušteda od oko milijun kuna. Promjene u upravljanju provode se za bolju kvalitetu života stanovnika Vukovara, rekao je.

Neki od novih projekata koji su u pripremi ili tijeku su obnova Vodotornja, izgradnja Gradskog stadiona, obnova Hotela Dunav i prenamjena u konferencijski centar, izgradnja Arheološkog parka, dodatna sredstva iz europskih fondova namijenjena poticajima za poduzetnike. Svi ovi projekti, već ostvareni i oni koji će se ostvariti za vrijeme ovoga mandata, donose ne samo poboljšanje kvalitete života građana nego i podizanje našega grada na novu razinu koja dalje rezultira direktnim otvaranjem novih radnih mjesta, ali i pojačanom gospodarskom i turističkom aktivnošću, naglasio je gradonačelnik Penava.

Podsjetio je da su sa strukturnim promjenama gradske vlasti počele već u njegovom prvome gradonačelničkom mandatu 2015., kada su i njegova i plaće ostalih dužnosnika smanjene za 8%, te reducirana materijalna prava službenika i namještenika gradske uprave i proračunskih korisnika. Time je ostvarena godišnja ušteda od milijun kuna.

Odlučili smo se kako ćemo u svrhu preusmjeravanja sredstava na strukturne projekte od značaja za sve građane prvo pomesti ispred vlastitog praga i krenuti od sebe te su zato provedene navedene uštede. Djelatnici Grada Vukovara rade vrhunski posao i zaista su servis građanima, no budući da želimo ostvariti najproduktivniji mogući sustav odlučili smo se na promjenu koeficijenata i djelatnicima i gradonačelniku i ostalim dužnosnicima, te će ova promjena dovesti do godišnje uštede od 1,3 milijuna kuna. Također, zatražili smo reviziju koja će nam prikazati cjelovitu sliku stanja u svim gradskim tvrtkama i ustanovama te ćemo sukladno tome moći ustanoviti novi sustav upravljanja koji će nas dovesti do najboljeg mogućeg Vukovara, kazao je Penava.

Također je rekao da će se pod povećalom naći i građani i njihove potrebe te će mjere koje su do sada građani uživali i prava koja su ostvarivali, biti detaljno analizirane, a proračunski novac raspoređivat će se sukladno sustavnoj analizi i potpunim podacima.

Ovakav je pristup do sada doveo do ukidanja mjere besplatnog prijevoza studenata u Osijek, smanjenje sredstava namijenjenih sportskim udrugama te uvođenja sustava potvrđivanja karata za besplatni gradski prijevoz građana starijih od 65 godina. Ali isto tako, taj je isti sustav iznjedrio 4 milijuna kuna poticaja za poduzetnike, povećanje naknada za novorođenčad, besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku za osnovnoškolsku djecu te novu mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece, kazao je Penava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!