Penava o pozivima na 25. godišnjicu mirne reintegracije: Šalju izaslanike i politiziraju

16.01.2023.

16:54

Autor: Oporbeni zarez/HR/HRT/D.S.

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Oporbeni zarez / HRT

U Oporbenom zarezu Hrvatskog radija gost urednice Sanje Rabuzin-Pavić bio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je Ivanu Penavi pismo u kojem navodi da je neugodno iznenađen što nije bio dopušten govor njegova izaslanika Nikole Mažara na jučerašnjoj Svečanoj akademiji u Vukovaru u povodu 25. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Penava se osvrnuo na to pismo.


- Organizaciju 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja po mom mišljenju trebala je raditi država, a ne Grad Vukovar, međutim znao sam koliko se drži do tih stvari, osjećao sam odgovornost i preuzeli smo to kao grad. Uputili smo pozive svima kojima je trebalo pa tako i Hrvatskom saboru, odnosno gospodinu Jandrokoviću, ali poučeni smo iskustvom i praksom kakvu nažalost gospodin Andrej Plenković i njegova stranka prakticiraju, a to je da se ne odazivaju na takve pozive, već šalju izaslanike i vrlo često, bez obzira na prigodu, bespotrebno politiziraju. Protokol Grada Vukovara uputio je poziv predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade i predsjednika države sa zamolbom da se poziv odnosi na njih te da u slučaju njihove spriječenosti zahvaljujemo, ali da ne šalju svoje izaslanike, rekao je Penava, komentirajući Jandrokovićevo pismo.


- Gospodin Jandroković je po ne znam koji put poslao svoje izaslanike, koji politiziraju izvan konteksta, baveći se dnevnom politikom, a ne prigodom, zato gospodinu Mažaru nisam dopustio obraćanje na Svečanoj akademiji, pojasnio je Penava.


Uvažavam protokol, bilo mi je teško poslati poziv SDSS-u, i osobno Vojislavu Stanimiroviću, ali pozvao sam ga jer je bio dionik te priče i dao svoj doprinos, bez obzira na sve drugo što o njemu mislim, ali iz pristojnosti sam ga pozvao, naveo je Penava te se hipotetski zapitao je li isto pismo gospodin Jandroković uputio i Stanimiroviću i svom koalicijskom partneru SDSS-u. Penava smatra da je riječ o politiziranju.


U Vukovaru je jučer bio i predsjednik države koji se oštro okomio na izjave premijera i na njegova prozivanja zbog glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. 


- Budući da sam i sam prozvan kroz retoriku gospodina Plenkovića da sam Rus, moram reći da je to vrlo loša, destruktivna priča koja je ratoborna i huškačka, međutim to je sve zbog skretanja s tema. Građani teško žive, inflacija je rekordna, dogodile su se i neke afere vrlo osjetljive za gospodina Plenkovića i sada time skreće pozornost, smatra Penava.


Osvrnuo se na najnovije promjene u sastavu Vlade.


Premijer ima pravo birati ministre, no naglasio je da osim prava ima i obveze, a kada se dođe do obveze, građani se pitaju gdje su rezultati. Smatra da u Hrvatskoj trenutačno postoje mnogo bitnije teme od Ukrajine.


O mogućnosti izvanrednih parlamentarnih izbora, rekao je: Domovinski pokret se priprema, premda ne vjerujem da će do njih doći.


Što misli o novim ministrima u Vladi, gospodarstvu u vrijeme visoke inflacije i inicijativi za opoziv premijera pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!