16:43 / 18.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Penava: Sramotno je da za zločin nad Vukovarom još nitko nije odgovarao

Penava: Sramotno je da za zločin nad Vukovarom još nitko nije odgovarao

Penava: Sramotno je da za zločin nad Vukovarom još nitko nije odgovarao

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je nakon obilježavanja 30. obljetnice bitke za Vukovar kako je velika sramota sadašnje i svih prošlih hrvatskih vlada da za sravnjivanje toga grada sa zemljom 1991. i tisuće ubijenih još uvijek nitko nije odgovarao. Ako zanemarimo presude međunarodnog tribunala u Haagu i za zločine na Ovčari, nitko za Vukovar nije odgovarao i to je velika sramota i ove Vlade i svih prijašnjih Vlada, rekao je Penava.

Na pitanje novinara, je li današnji dan primjeren za obilježavanje 30. obljetnice bitke za Vukovar, Penava je rekao kako će o tome svatko imati svoje mišljenje.

- U svakom slučaju ja ga pozdravljam i to u smislu da slavimo postignuća hrvatskih branitelja grada Vukovara i 204. brigade, to je nešto na čemu moramo biti zahvalni, kazao je Penava rekavši da je Grad Vukovar iz tih razloga i podržao jednu takvu proslavu.

Po njegovim riječima, Domovinski rat velika je trauma za sve Vukovarce bez obzira na dob koju su imali 1991. godine i posao koji su obavljali.

- Moramo se okrenuti budućnosti i biti zahvalni žrtvi branitelja kao i svakom onom činu koji doprinese gradu Vukovaru, makar i za jedan pedalj da ga gurne naprijed, nebitno govorimo li o Vladi, pojedincima ili udrugama, rekao je prvi čovjek grada na Dunavu.

Kazao je i kako je pozorno pratio govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u kojem međutim, kazao je, premijer, pored isticanja pozitivnih primjera državne skrbi za Vukovar, nije spomenuo i probleme poput gospodarstva grada Vukovara, zaustavljanja investicija u drvnom sektoru i hotelijerstvu, a za što je, kako je rekao, odgovorna Vlada Andreja Plenkovića.

- Ono što je najžalosnije, a što Plenkovićeva Vlada baštini od drugih vlada je sramotna činjenica da za Vukovar koji je 1991. sravnjen sa zemljom nitko nije odgovarao, a uredno saborska većina izglasava povjerenje i Vrhovnom sudu i glavnoj državnoj odvjetnici te na taj način daje potporu politici koja je okretala leđa vukovarskoj žrtvi, rekao je Penava.

Novinare je zanimalo i vidi li se na poziciji predsjednika Domovinskog pokreta.

- Možemo na tu temu razgovarati kroz nekih desetak dana, barem u smislu kandidiranja i detektiranja pravca kojim ću osobno ići, a same ishode te eventualne kandidature bi bilo danas bespredmetno prejudicirati, odgovorio je Penava.

Dodao je kako razgovara s Domovinskim pokretom i ljudima kojima je okružen te je jedino uvjeren da će biti donesene kvalitetne odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!