16:04 / 13.10.2021.

Autor: Hina/A.P.C./Vijesti HTV

Penava: Tuđman i Plenković ne mogu u istu rečenicu

Predsjednik DP-a Ivan Penava na konferenciji za novinare

Predsjednik DP-a Ivan Penava na konferenciji za novinare

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na svojoj prvoj konferenciji za novinare u Saboru otkad je izabran na tu dužnost, poručio je kako premijer Andrej Plenković i njegova politika ne mogu u istu rečenicu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.  Rekao je kako u Saboru može surađivati sa svima osim sa SDSS-om.

- Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske - to je bio prvi slogan HDZ-a u vrijeme Franje Tuđmana, a treba promisliti koliko je moguće Andreja Plenkovića staviti uz taj slogan, rekao je Ivan Penava zamoljen da  kaže kako tumači stav HDZ-a da Domovinski pokret nije na Tuđmanovoj politici pomirbe. 


Penava je rekao kako politike HDZ-a i Domovinskog pokreta "dijeli kanjon".  Razlika je velika između, kako je rekao, "linije globalističke politike koju predvodi Plenković" i , politike DP-a koji zastupa nacionalne i suverenističke interese.


- U tome je ogroman jaz između nas. Andrej Plenković i njegova politika ne idu u istu rečenicu s Franjom Tuđmanom, jer treba postaviti pitanje odlučuje li danas hrvatski narod o sudbini svoje Hrvatske. O njoj odlučuje Bruxelles i njihov poslušnik Plenković i u tome je suštinska razlika između nas dvojice, kazao je Penava.


Ustvrdio je da je preuzimanje DP-a shvatio kao možda posljednji vlak za hrvatski narod, Republiku Hrvatsku i sve građane, kako bi se zaustavilo rastakanje države. Dodao je kako pritom misli na gospodarsko, demografsko i svekoliko propadanje Hrvatske, čiji resursi i kapaciteti slabe, iz mandata u mandat svake dosadašnje vlade.


- Hrvatski narod i država to ne zaslužuju i svemu tome treba stati na kraj. Vodit ćemo se našim temeljnim vrijednostima - ljubav prema svom narodu i domovini i u tome nećemo biti ni isključivi ni na margini u bilo kojem smislu, poručio je Penava.


Dodao je da su u Domovinskom pokretu radikalni jedino vezano uz te vrijednosti, što znači da su im hrvatski narod i Hrvatska na prvom mjestu, a nakon toga mogu razgovarati o strankama, pojedincima i politikama.

O popisu stanovništva 


- Popis stanovništva još jednom će nas brutalno upozoriti da stvari ne idu dobro, koliko god se aktualna vlast trudila sagledati to kroz ružičaste naočale, jer hrvatska stvarnost je nešto sasvim drugo, naglasio je Penava.


Istaknuo je da nacionalne manjine nisu problem za DP, da ih ne doživljavaju kao prijetnju ili nepoćudnu pojavu, već da su integralni dio hrvatskog društva, bogatstvo hrvatskog naroda i Hrvatske te njen sastavni dio.Ocjenu da rast cijena nije dramatičan za građane popratio je komentarom:  


- Vladi nije dramatičan odlazak cijena u nebo zato što oni imaju gepeke pune novaca, brojače novaca i svašta nešto, a pitam kako nije dramatično jer imamo rekordne cijene dizela otkako je Republike Hrvatske.


Dodao je da Vladi nisu dramatični ni potresi u Zagrebu i Petrinji, kao ni sve ostalo bitno za hrvatske građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!