13:32 / 16.09.2018.

Autor: P.F./HRT

Penava u Nu2: Sviđa mi se pravac Vlade, ali koaliciju sa SDSS-om načelno ne podržavam

Ivan Penava (montaža - foto: Žarko Bašić / PIXSELL)

Ivan Penava (montaža - foto: Žarko Bašić / PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Govorio je najavljenom prosvjedu zbog spore istrage zločina na Ovčari, stanju u Vukovaru te o odnosu vlasti prema tome dijelu Hrvatske.
Gost emisije HRT-a Nedjeljom u 2 bio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Govorio je o najavljenom prosvjedu zbog spore istrage zločina na Ovčari, stanju u Vukovaru te o odnosu vlasti prema tome dijelu Hrvatske.

Tko su to moji ili tko su to naši? Ako razgovaramo o temeljnim ljudskim pravima, onda je ovo davno trebalo biti. Ako govorimo o herojima rata u kontekstu ratnih zločina koji su izvršeni nad braniteljima Vukovara i civilima, onda to ne može biti prosvjed protiv HDZ-a, jer on nije kontra procesuiranja takvih zločina, odgovorio je Penava na pitanje nije li to prosvjed protiv njegovih.

Počinjeni su brutalni zločini u Vukovaru. Ja sam tu da razmišljam o perspektivi grada. Guranje zločina pod tepih opterećuje odnose u Vukovaru, smatra.

Bilo je puno Vlada do sada, nitko ovo nije riješio. Apelirao sam u nastojanju da sačuvam ovu temu od bilo kakve politizacije. Ovo nije napad na HDZ, nego na institucije. Nije napravljeno dovoljno u odnosu na obim i broj zločina, rekao je Penava.

Neistraživanje i neprocesuiranje zločina - mi u gradu Vukovaru s time živimo. Ova tematika nadilazi bilo čiji ego ili bilo koju izjavu. Dvadeset i sedam godina nakon zločina puno je teža situacija za procesuiranje. Od 1991. je ta tema bacana u stranu. Ne želim završiti svoju politički karijeru a da ne učinim sve što mogu na ovu temu, rekao je. Prosvjed 13. listopada može se shvatiti da se prosvjeduje i sam protiv sebe. Prosvjedovat ćemo sami protiv sebe ili sami za sebe i za svoju bolju budućnost, izjavio je.

Nije mu drago da su dvije udruge pokrenule proces pitanja koaliranja HDZ-a i SDSS-a. Smatra da se ova tema ne smije politizirati i ne smije se podređivati drugim interesima.

Na pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića podupire li koaliciju između HDZ-a i SDSS-a, rekao je da ne zna sve elemente te koalicije, ali da je načelno ne može podržavati dok SDSS djeluje na način na koji djeluje.

Dobar dio onih koji su protiv koalicije HDZ-SDSS i koji traže da se o toj koaliciji raspravlja u Saboru predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca smatra četnikom. Može li se nekoga tko je u Saboru od samog početka neovisnosti Hrvatske tako teško etiketirati?, upitao je Stanković Penavu. Odgovorio je da u svojim razmišljanjima se koristi se takvom terminologijom. Za njega je četnik zločinac, onaj tko želi loše državi i Hrvatima, i zato ne ubraja Pupovca u četnike. Želimo skinuti teret kolektivne krivnje i da svaki zločin bez razlike dobije ime i prezime počinitelja, istaknuo je Penava. 

Gledam svoja posla u Vukovaru, ne gledam toliko u Zagreb. Meni se sviđa pravac kojim ide hrvatska vlada, način komunikacije i rješavanja problema. Država se vuče naprijed, odgovorio je na pitanje je li HDZ malo previše skrenuo ulijevo.

Nisam pročitao Istanbulsku konvenciju. Protiv sam zlostavljanja žena, rekao je Penava. Izbjegao je odgovor na pitanje podržava li Istanbulsku konvenciju. Također nije odgovorio je li Darko Milinović trebao biti izbačen iz HDZ-a rekavši kako nema dovoljno elemenata za jednoznačan odgovor, kao i da nije baš mjerodavan odgovoriti na to pitanje s obzirom na svoja, kako je rekao, iskakanja. No dodao je da reda mora biti i da ne može biti anarhija, nego red i povjerenje u vodstvo stranke, ali ne i šutnja.

Prozivanja da ja najavom prosvjeda manipuliram žrtvama može uputiti onaj komu nije stalo do rješenja sudbina tih žrtava, komentirao je Penava. Također je rekao kako odluku o organiziranju prosvjeda nije donio sam te da za to imaju snagu i legitimitet. Vremensko poklapanje prosvjeda sa sportskim igrama HVIDR-e nije bilo planirano. Smatra da je tajming dobro odabran, jer nisu blizu izbori, HDZ je na vlasti s koalicijskim partnerima, inače bi se to povezivalo s rušenjem vlasti.

Vukovar ima upola manje stanovnika nego prije. U grad se puno Vukovaraca nije vratilo zbog straha koga će sresti pa se ponovno vraćamo na temu neprocesuiranja zločina. Iseljavanje ljudi nije problem samo Vukovara niti samo Hrvatske, nego taj problem muči cijelu istočnu Europu. Svi žele na zapad zbog boljih plaća i života, objasnio je Penava iseljavanje iz grada.

Podsjetimo, Penava je proteklog tjedna dva puta bio u Zagrebu i razgovarao najprije s međunarodnim tajnikom HDZ-a i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, a zatim i s predsjednikom stranke i premijerom Andrejom Plenkovićem. Penava i dalje ne odustaje od najavljenog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada, ali i ponavlja da to neće biti prosvjed protiv HDZ-a.

I nakon sastanka s premijerom Ivan Penava nije se predomislio. Ulozi su ostali nepromijenjeni - prosvjed ide, kaže. Tvrdi da premijer od njega nije ni tražio da odustane. Ističe kako je ova vlada za njega i Vukovar najbolja dosad, pa odbacuje teze da skup organizira kako bi se rušio Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!