Penava: Uvođenje eura gubitak je monetarne suverenosti

30.04.2022.

15:23

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta ( DP)Ivan Penava opetovao je u subotu u Splitu kako uvođenje eura kao službene valute znači gubitak monetarne suverenosti Hrvatske te stoga pozvao Vladu i saborsku većinu da dobro promisle o tome.


- U kontekstu nestabilnosti na svjetskim tržištima, poput inflacije i gospodarske krize, uvođenje eura je zadnje što nam treba u ovom trenutku, rekao je Penava na konferenciji za novinare.

Vladu i saborsku većinu je pozvao da dobro promisle, "jer ako tako postupe odustat će od nakane koju imaju i koju će demonstrirati kroz izglasavanje Zakona o uvođenju eura kao službene valute", ustvrdio je Penava, navodeći da će Sabor u četvrtak raspravljati o tom zakonu.

Predsjednik DP-a kaže da je to koncept koji je daleko od onoga što su zastupali hrvatski branitelji, zajedno s Franjom Tuđmanom.

- To je korak u suprotnom smjeru od tog smjera, to vodi Hrvatsku u novu državnu zajednicu, a znamo što su one donosile hrvatskom narodu, izjavio je.

Ponovo je zatražio ostavku župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića koji je uoči Uskrsa sudjelovao u prometnoj nesreći u Cerni.

- Uključiti državni represivni aparat u pokušaj zataškavanja slučaja, aljkavo odrađivanje posla od strane pripadnika MUP-a i sve u cilju prikrivanja, baština je mentalnog sklopa za kojeg sam mislio da je ostao u nekim prošlim vremenima, mentalnog sklopa gdje postaje jednaki i jednakiji, rekao je Penava.

DP će imati kandidata za gradonačelnika Splita


Predsjednik DP-a Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić najavio je da će ta stranka imati kandidata za gradonačelnika Splita na prijevremenim izborima i listu za Gradsko vijeće."Otvoreni smo za suradnju, razgovaramo sa strankama koje razmišljaju demokršćanski, suverenistički i konzervativno i ako se dogovorimo izaći ćemo zajedno na izbore, ali spremni smo i na samostalni izlazak", rekao je Šimundić. O kandidatima, kaže, raspravljaju na tijelima stranke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!