12:43 / 20.05.2020.

Autor: B.A./T.D./HRT/Hina

Penavin odlazak komentirali Medved, Ćorić, Kosor, Glavašević, Mrsić...

-

-

Foto: - / -

HDZ će u Vukovaru živjeti i dalje, rekao je danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, obratio se javnosti u Vukovaru i komentirao izjave Ivana Penave te rekao kako domoljublje znači spremnost na zatomljenje ambicija i vlastitih ciljeva u interesu stranke koja djeluje za boljitak cijele domovine.

- Penava i svi vukovarski gradski vijećnici izlaze iz HDZ-a


- Nakon što je dio članova HDZ-a odlučio napustiti HDZ iz svojih političkih razloga i svoj politički put pronaći negdje drugdje. Kao zamjenik predsjednika HDZ-a, želim im zahvaliti na svemu što su učinili za HDZ i zaželjeti svaku sreću u daljnjem životu. Žao mi je što sad već bivši članovi nisu u HDZ-u ispunili svoja osobna očekivanja koja su imali od stranke i što su s današnjim danom napustili HDZ, rekao je Medved.

Tomo Medved ističe kako domoljublje znači spremnost na zatomljenje ambicija i vlastitih ciljeva u interesu stranke koja djeluje za boljitak cijele domovine.

- Nije domoljublje kad svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini i kad je niste spremni podrediti zajedničkom interesu. To bih prije nazvao kratkovidnim sebeljubljem nego odgovornim domoljubljem. Penava je na unutarstranačkim izborima ima svoj program i imao je priliku uvjeriti članstvo u svoju viziju. Rezultati govore da članovi ne vide stranku na način na koji je vidi Ivan Penava. Penava nije viteški prihvatio poraz i ne miri se s time da nije uvjerio članove HDZ-a. I ne kani biti lojalan ogromnoj većini svojih stranačkih kolegica i kolega, rekao je Medved.Tomo Medved kaže kako je Penavin nastup pripreman i čekao se pogodan trenutak.

- Očito pogodan trenutak da se našteti stranci pred izbore. HDZ ima rezultate i ovaj pokušaj neće uspjeti. Ne stoji teza da je Penava morao izabrati između temeljne vrijednosti ispred stranačke poslušnosti. Nakon danas viđenog, jasno je da pojedinci žele koristiti Vukovar za vlastite interese, rekao je Medved.

Ćorić: HDZ će u Vukovaru živjeti i dalje

HDZ će u Vukovaru živjeti i dalje, rekao je danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava objavio da napušta stranku. HDZ napuštaju i svi njegovi vukovarski vijećnici.

Raspušten vukovarski HDZ, za povjerenika imenovan Mažar

- Ne bih se određivao po ovom emotivnom dijelu koliko je to fer, gospodinu Penavi i svima onima koji ne vide perspektivu u HDZ-u možemo poželjeti samo sreću. Želim poručiti da će HDZ u Vukovaru živjeti i dalje i nastaviti raditi punim svojim kapacitetom. To ćete vidjeti u narednim danima - poručio je Ćorić.

Dodao je da je stav HDZ-a i Vlade da su Vukovar i Vukovarci najvažniji, što pokazuju milijuni investicija na području grada i Vukovarsko-srijemske županije.

Na novinarsku tvrdnju da je HDZ napustila cjelokupna stranačka organizacija u Vukovaru, Ćorić je rekao: "Dopustite da vrijeme i predizborno vrijeme koje dolazi, a isto tako i rezultati narednih parlamentarnih izbora kažu svoje."

Kazao je da je u posljednje tri i pol godine ne samo za Vukovar, nego za cijelu Slavoniju i Baranju ova Vlada učinila jako puno. Namjeravamo istim, ako ne i jačim tempom nastaviti dalje. To područje i regija će i dalje biti u fokusu HDZ-a, naše Vlade i našeg programa, naglasio je Ćorić.

O Penavi je kazao kako je on čovjek iza kojeg stoje određene riječi i djela, a da je na biračima da promisle je li HDZ i koliko izgubio njegovim odlaskom. Ćorić je također poručio kako će o mogućim koalicijama i suradnji s Domovinskim pokretom odlučivati Predsjedništvo HDZ-a, kao i o mogućnosti da na izbornim listama budu i oni koji su izgubili na unutarstranačkim izborima, poput Davora Ive Stiera, Mire Kovača i Milijana Brkića.

- HDZ će na ove izbore ići s najjačim timom, to će procijeniti vodstvo stranke", dodao je ministar.

Na pitanje bi li to bila osveta ako oni ne bi bili dio izbornih lista, ministar je kazao kako ne bi zagovarao osvetu jer za to ne postoji razlog.

- Imali smo vrlo korektnu političku utakmicu unutar HDZ-a koja je pokazala svoje rezultate. Gotovo plebiscitarna potpora gospodinu Plenkoviću pokazala je kakav put birači HDZ-a žele. To je politička utakmica, tu nema osvete, i što se tiče unutarstranačke demokracije u HDZ-u nema pobjednika i poraženih, objasnio je Ćorić.

Ministar financija Zdravko Marić nije htio komentirao slučaj Penava.

- Ne bih to komentirao u ovom trenutku, rekao je novinarima.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić rekao je da je Penava odlaskom iz HDZ-a nasanjkao tu stranku uoči izbora, a na društvenim mrežama pristižu i druge reakcije.

- Koje sanjkanje, a nigdje snijega?! Penava nasanjkao HDZ u dogovoru sa Škorom uoči izbora. Očito Penava merači ministarsku fotelju u potencijalnoj kolaciji HDZ-Škoro. Odlazi da bi se vratio, ocijenio je Mrsić na Twitteru.Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević rekao je da je Penava pokopao sebe.

- Ivan Penava je danas, pokušavajući pokopati Plenkovića i HDZ, pokopao sebe tako što je potvrdio da je sudjelovao - dok se mogao okoristiti time - u etnomafijaškom, nacionalističkom parazitiranju na tragediji Vukovara. Licemjer, i to ne osobito bistar, poručio je na Twitteru.Odlazak Penave i svih gradskih vijećnika komentirala je i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor koja je ocijenila da nije bilo "nikad ovakvog udara za stranku".

- Mene su izbacili, Penava otišao. Eto; sad ni počasna građanka Vukovara ni gradonačelnik Vukovara nisu članovi te stranke. A Stožer za obranu Vukovara tražio 2013. da mi se oduzme počasno građanstvo. Eh, što ti je život, napisala je na Twitteru.Penava je na današnjoj konferenciji za medije rekao da će se vrlo vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, a situaciju je komentirao i bivši Škorin glasnogovornik Mate Mijić.

- Svaki dan neki političar napusti svoju staru ljubav. Zbog ideala i nagomilanih problema, naravno. Kap je prelila čašu baš pred izbore. Život piše nevjerojatne priče, napisao je.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!