10:26 / 04.02.2022.

Autor: V.K./Studio 4/HRT

Penežić: U zadnjih 6 mjeseci u Petrinji imamo 30 otvaranja novih obrta

Stjepan Panežić, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje

Stjepan Panežić, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje

Foto: Nikola Cutuk / Studio 4/HRT/Pixsell

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje rekla je u emisiji Studio 4 HTV-a kako se prirez na dohodak u Petrinji plaćao do potresa, a nakon potresa gradsko vijeće je donijelo odluku o neplaćanju ne samo prireza, već i svih lokalnih poreza kao i ostalih nameta u prvih 6 mjeseci.

- Prvih 6 mjeseci nije se plaćala komunalna naknada, vrtići i sva plaćanja bila su obustavljena kako bi se olakšao život građanima, rekla je i dodala kako se razmatra da se i u narednom razdoblju smanje ili u potpunosti ukinu prirezi.

Stjepan Panežić, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje, rekao je da su bila velika očekivanja glede obnove, ali smatra se da se u godinu dana obnova nije ni mogla bolje napraviti.

Mjera za očuvanje radnih mjesta još uvijek ide, naglasio je i rekao kako će ista trajati još za siječanj i veljaču za one koji nemaju uvjete za rad zbog potresa.

Što se tiče prireza, postoji obveza da se ne mogu alocirati sredstva iz EU fondova ako postoji porezni dug prema državi. Stoga se morao skinuti moratorij na plaćanje poreza.

- Porezni se dug nakupio u prošloj godini iz objektivnih razloga. Dug od 7,5 milijuna kuna prelio se na gradsku blagajnu. Budući da nismo mogli prijavljivati projekte koje smo završili na fond solidarnosti, obratila sam se Vladi i donesena je odluka da će se gradu dodijeliti sredstva kako bi mogao pokriti iznos koji dugujemo, rekla je Komes.

- Dug PDV-a je podmiren i prijavljujemo projekte na Fond solidarnosti, ali i radimo na drugim projektima, rekla je te dodala kako je udruga Glas poduzetnika potaknula doniranje kontejnera za sve stradale poduzetniku u centru Petrinje.

Kako kaže, 160 radnih mjesta je sačuvano i poduzetnici nastavljaju sa svojim radom.

Panežić se zahvalio državi, jer bez nje - kaže - ovaj centar za poduzetnike ne bi bio moguć.

- Dio poduzetnika iz Petrinje je otišao, ali mi imamo pozitivan trend otvaranja. U zadnjih 6 mjeseci imamo 30 otvaranja novih obrta, istaknuo je i dodao kako svi oni mogu biti konkurentni te da ne vjeruje da će u budućnosti doći do zatvaranja obrta.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!