09:16 / 18.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Penić: Plenković je zbog slučaja "hotmail" izgubio političku odgovornost

-

-

Foto: - / -

U studiju 4 razgovarali smo s kolegama Draženom Čurićem i Goranom Penićem, novinarom Jutarnjeg lista.
Slučaj Agrokor odnosno „hotmail" izazvao je pravu dramu na političkoj sceni Hrvatske. Predsjednica je zbog svega otkazala putovanja  i zatražila hitnu sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost. Osim toga iz njenog Ureda su poručili kako Predsjednica do izbijanja afere nije imala nikakvih saznanja o mail-ovima niti ju je o tome obavijestila Sigurnosno obavještajna agencija. O ovoj temi ali aktualnoj političkoj situaciji razgovarali smo u studiju s kolegama novinarima, Draženom Čurićem i Goranom Penićem, novinarom Jutarnjeg lista.

"Mislim da je ovo poruka da ni predsjednica više nije mogla ignorirati ovu situaciju. Situacija je zaista ozbiljna. Mislim da je Vlada ozbiljno uzdrmana. Jučerašnji podaci koji su se pokazali u najnovijim mailovima pokazuju da je premijer Plenković bio vrlo dobro i detaljno upućen u cijeli razvoj situacije. I meni se čini da je njegova politička pozicija sad vrlo nezgodna i da će teško neokrznut izaći iz ove afere", naglasio je Čurić.

Penić se složio sa Čurićem da su ovom aferom ozbiljno uzdrmani i Vlada i prvi put premijer Plenković. "Čak i da je istina kako on kaže da nije znao za većinu toga, cijeli postupak je bio toliko netransparentan da za to mora postojati politička odgovornost", istaknuo je. 

Čurić smatra da je i percepcija javnosti da Plenković nije korumpiran i da se nije okoristio od ove afere, ali ne može pobjeći od političke odgovornosti. "On je odgovoran jer je takvu osobu postavio na mjesto potpredsjednice Vlade i prepustio joj da vodi jedan od najvažnijih političkih procesa", istaknuo je.

Penić pretpostavlja da su Plenkovića sada savjetovali komunikacijski stručnjaci i vjerojatno dio koalcije. "Posljednjih dana je imao kontradiktorne izjave i ponašao se kao da nešto mulja i skriva pa su ga vjerojatno savjetovali da kaže što je zapravo bilo. Vidjelo se da je njegov nastup bio vrlo uzdrman, znojio se puno, ne znamo je li to samo zbog vrućine ili nečeg drugog. To je ipak prvi put da je takva afera došla do njegovog kabineta. On se predstavljao kao vjerodostojan političar. Dobio je izbore na isticanju da neće biti kao njegovi prethodnici. Sad vidimo da je, ako ništa drugo, izgubio vjerodostojnost", ističe Penić.

Čurić smatra da je Plenković u svom mandatu napravio dvije strateške greške. "Jedna je da se oslanjao na savjete Vladimira Šeksa, a mislim da je njegov utjecaj i loša komunikacija u javnosti krenula onoga trenutka kad je imenovao Krešimira Macana za glavnog PR savjetnika", istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!