11:17 / 18.08.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/HRT

Horvat: Ima interesa za Orljavu

Ministar Darko Horvat

Ministar Darko Horvat

Foto: HTV / HRT

- Interesa za Orljavu ima i dokle god postoji interes i za brend i za proizvod hrvatska Vlada će nastojati u pogon staviti sve radnike i radnice i naći strateškog partnera koji će investicijama u Orljavu proizvodnju dići na viši tehnološki nivo kako bi taj proizvod na tržištu bio konkurentan, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat reagirajući na izjave saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović i predsjednika Novog sindikata Maria Ivekovića.

Istaknuo je da je jedna velika reklamacija koju je njemački Olimp vratio u Hrvatsku dovela Orljavu do teške situacije gdje Olimp poslovni odnos s Orljavom više ne želi, ali želi s Hemcom.

- S Hemcom razgovaramo i pregovaramo, on je zainteresiran u najam uzeti poslovne prostore Orljave i s obzirom na ugovore na poslove vratiti 70-ak radnica, rekao je ministar Horvat.

Dodao je i da 23 radnice temeljem postojećih ugovora s današnjim danom rade i kako će se ti ugovori događati tako će se s HZZ-a vraćat onaj broj radnika koji će za realizaciju tih ugovora biti potreban.

Peović i Iveković: "Orljava" treba ozbiljniju potporu Vlade

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković upozorili su na tešku situaciju u tvornici tekstila "Orljava" istaknuvši da bi Vlada za rad te tvornice, kojoj je stopostotni vlasnik, trebala dati ozbiljniju potporu.

Upozorivši da su 22. srpnja većina od preostale 172 radnice dobile otkaze ugovora o radu, Peović je na konferenciji za novinare rekla da u sadašnjoj situaciji odgovornost u potpunosti stoji na Vladi, koja je stopostotni vlasnik požeške "Orljave".

- Neprihvatljivo je da Vlada nije reagirala kada radnice tri mjeseca nisu dobile plaću sve dok nije došlo do prosvjeda 30. lipnja na Trgu sv. Marka, ocijenila je.

Nije reagirala, upozorila je, ni kada su sindikati pokušavali ubrzati rješavanje problema i ući u komunikaciju s Vladom, a i sada su vladajući izgleda na godišnjem i uopće se ne uključuju u stečajni postupak koji je pokrenut da bi se održala proizvodnja.

Podsjetila je i da su i premijer Andrej Plenković i ministar Horvat obećavali da će se stečajni postupak voditi prije svega da se održi proizvodnja.

Peović je kazala i da je Radnička fronta o situaciji o "Orljavi" uputila pitanja premijeru Plenkoviću i ministru Horvatu, ali na njih nije dobila odgovore.

Navela je i da su problemi u "Orljavi" počeli kada je njemačka tvrtka "Olimp", s kojom je "Orljava" imala dugotrajnu suradnju, smanjila narudžbe, a onda ih i prekinula. Uz to, "Olimp" je želio saznati dugoročne vladine planove vezano uz "Orljavu", ali nije dobio odgovore. Dodala je i da "Orljava" nije proizvodila samo za "Olimp" već i za državu (vojsku, ministarstva, policiju i sl).

Peović je rekla i da je ministar Horvat direktno odgovoran za to ako Uprava "Orljave" nije radila svoj posao i trebalo ju je smjeniti.

- Da postoji bilo koja odgovornost ove vlade ministar Horvat bi trebao odstupiti sa svog ministarskog mjesta zbog "Orljave" jer je pokazao takvu količinu nesposobnosti i potpune nezainteresiranosti da se uključi u ovaj slučaj da je potpuno jasno kako se država "Orljave" želi riješiti, rekla je.

Navodeći kako je vlada radnicama obećala da će se pobrinuti o nastavku proizvodnje, Iveković je rekao da se po tom pitanju ne vidi nikakva vladina aktivnost.

- Za ozbiljniji rad "Orljave" Vlada bi trebala dati ozbiljniju potporu, ne samo na riječima kao što su to radili do sada, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!