12:01 / 28.09.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Peović: Država ne 'igra' na strani radnika

Katarina Peović, Radnička fronta

Katarina Peović, Radnička fronta

Foto: Studio 4 / HRT

Katarina Peović iz Radničke fronte u emisiji Studio 4 rekla je kao bi kako bi njena stranka željela da i u samim strankama postoji referendumska demokracija, te je naglasila kako je Radnička fronta jedina stranka u Hrvatskoj koja je direktno demokratska i referendumsku demokraciju provodi unutar stranke.

Imamo građana koji rade u punom radnom odnosu, a koji su siromašni

Imamo građana koji rade u punom radnom odnosu, a koji su siromašni

Foto: Studio 4 / HRT

- Svi su puni velikih obećanja unutar referendumske demokracija kada je riječ o promjenama zakona, ali u svojim strankama provode hijerarhijsku i određenu piramidalnu politiku, rekla je i dodala kako Radnička fronta smatra da ono što stranke zagovaraju, to se treba događati i u samoj stranci.

Naglašava kako je referendumska politika važna, pa i iz policije političara koji dođu na vlast i mijenjaju svoje stavove.

- Politika se treba tehnički spuštati na što niže razine, a referendumska demokracija pomaže da o svakom važnom pitanju svi odlučujemo, rekla je Peović.

Kako kaže, pomno će se „pročešljati” ovaj prijedlog zakona i uputit će u proceduru svoje prijedloge, ali isto tako naglašava kako ni jedan prijedlog ni amandman oporbenih stranaka od strane vladajućih nije prihvaćen i to smatra kritičnim.

Peović je naglasila kako je postavljeno zastupničko pitanje, zašto država koja je 100 postotni vlasnik „Orljave” vodi neodgovornu politiku u toj tvornici.

- U trenutku kada je došlo do generiranja duga od 30 milijuna kuna za koji nije jasno kako je generiran, država u potpunosti „diže ruke” od Orljave. Ministar Horvat daje izjave da će se mijenjati filozofija prema onima koji upadaju u nevolje, što je hrabra i bahata izjava s obzirom na to da privatnicima „šakom i kapom” pomaže da bi se održala proizvodnja.

- U Orljavi imamo upravu koju je država postavila i koja je dovela tvrtku do 30 milijuna duga. Nikada nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, a država optužuje radnice za dugove zbog reklamacija, govori Peović.

Ističe kako firme u vlasništvu države i koje su od državnog značaja, mogu pametnim ulaganjem pokrenuti državni razvoj u smjeru u kojem naša država ne ide. Ona ide u smjeru postizanja konkurentnosti, smanjivanju cijene radne snage i radnih mjesta te tako mi postajemo konkurentni.

Peović smatra kako država ne „igra” na strani svoje zemlje, radnika i društvenu većinu koja ovdje živi, te da moramo postati svjesni toga.

- Država ne igra za nas već igra za privatne investitore koji žele brzo uložiti, zaraditi i uništiti imovinu. Hrvatska Vlada pristaje na začelje u EU gdje mi svoju konkurentnost svodimo devalvacijom i uslužni sektor koji nema mogućnost razvojnih politika niti stvaranja viška vrijednosti, govori.

- Mi trenutno možemo razgovarati o siromaštvu u radnom odnosu, gdje plaća koja se dobiva ne zadovoljava ni 25 posto mjesečnih potreba. 

Imamo građana koji rade u punom radnom odnosu, a koji su siromašni, naglasila je Peović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!