Peović: Izjednačiti uvjete rada stranih i domaćih radnika

18.04.2023.

10:56

Autor: T.V./HRT/Hina

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović najavila je u utorak da će Klub RF-a i HSS-a predložiti izmjene Zakona o strancima, kojima bi se uvjeti rada stranih radnika izjednačili s uvjetima rada domaćih, upozorivši da mnogi strani radnici žive i rade u robovlasničkim uvjetima.

Peović je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekla da će izmjenama zakona tražiti da se ukine tzv. test tržišta rada, koji je uveden 2020. godine. To je omogućilo da se u zanimanjima koja nisu deficitarna uvoze strani radnici bez ikakve kontrole, samo da bi se poslodavcima omogućilo spuštanje cijene radne snage.

Također, tražit će da se uvjeti rada stranih radnika izjednače s uvjetima rada domaćih radnika, da primaju plaće koje su u prosjeku te branše u Hrvatskoj te da im se od bruto plaće ne oduzima za najam vozila, smještaj i sl.

Peović je podsjetila da je prije tri godine donesen Zakon o strancima koji je potpuno liberalizirao uvoz stranih radnika u Hrvatsku. Tada je upozoreno da je uvoz strane radne snage najbolji put za snižavanje cijene domaće radne snage, a strani radnici se dovode u robovlasničke radne uvjete bez ikakve kontrole.

- I to se sada dogodilo, a u Hrvatskoj trenutno radi više od 120.000 stranih radnika iz Nepala, Filipina i Indije, kaže. Taj je zakon također omogućio sistemsku korupciju i sada, posredstvom njega, u Hrvatskoj praktički imamo suvremeno robovlasništvo.

Peović je rekla kako imaju fotografije radnika iz Nepala koji spavaju na betonu u sobi bez prozora, ujutro rade na građevini, a popodne za Wolt, što nitko ne kontrolira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!