Peović: Onemogućiti javnim liječnicima da rade u privatnoj praksi

09.06.2022.

13:15

Autor: Hina/HRT/V.G.

Katarina Peović

Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović predstavila je u četvrtak prijedlog kojim bi se regulirao rad liječnika, odnosno, ako rade u javnom zdravstvu, da im se onemogući rad u privatnom sektoru.- Naš je prijedlog brisanje članka 157. kojim se omogućava rad zdravstvenim djelatnicima iz javnog sektora u privatnom sektoru. I vraćanje članka 156a koji je stajao u nacrtu Zakona kojim se ograničava otvaranje privatnog obrta radnicima u javnoj zdravstvenoj skrbi, rekla je Peović novinarima u Saboru.

Dodaje da je Zakonom o radu dozvoljeno raditi dopunski rad osam sati tjedno, 180 sati godišnje te da je to regulirano i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti pri čemu djelatnici moraju zadovoljavati uvjete poput savjesnog i potpunog obavljanja posla na radnom mjestu kako bi dobili dopusnicu za drugo radno mjesto.

- Liste čekanja su samo dio problema. Postoji problem korupcije u zdravstvu, gdje liječnici upućuju pacijente u svoju privatnu praksu, i obrnuto. Ne može se riješiti i zbog toga jer se ne može objaviti javno popis liječnika koji rade u privatnoj praksi i javnim bolnicama, naglasila je Peović.

Kaže da su iz medija dobili informaciju da je prošle godine u nacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti bio unesen članak kojim se pokušalo ograničiti otvaranje privatne prakse za radnike koji rade u javnom zdravstvu.

Navodi da u Zakonu o državnim službenicima također stoji da državni službenici imaju zabranu otvaranja obrta koji konkurira poslodavcu, odnosno državi.

- Ovim se promjenama koje najavljuje ministar Beroš apsolutno ništa neće dogoditi. Lobističke skupine djeluju i sprječavaju mogućnost da mi vratimo javno zdravstvenu zaštitu svima u Hrvatskoj, ustvrdila je Peović.

Navodi da se godišnje izdvaja 460 milijuna kuna za ugovore države s privatnim praksama u kojima rade isti liječnici koji rade u javnoj službi.

- Istovremeno plaćamo dva puta istu osobu. Preko 56 posto radnika u zdravstvu ima plaću veću od medijalne hrvatske plaće, zaključila je Peović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!