Peović (RF): I radnici u Hrvatskom saboru rade za "kikiriki"

26.05.2023.

17:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Katarina Peović

Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zastupnica Katarina Peović (RF) pozvala je u petak sve kolege da se pridruže prosvjedu vozača zagrebačkog ZET-a u srijedu, 31. svibnja, navodeći kako su među onima koji rade za male plaće, odnosno kikiriki i radnici u Hrvatskom saboru.

- I radnici u Saboru rade za kikiriki i nema ih dovoljno, neće ih ni biti, jer ti ljudi, koji rade rame uz rame sa zastupnicima koji imaju preko 15 tisuća kuna plaće, rade za bijednih 4-5 tisuća kuna, rekla je zastupnica u slobodnom saborskom govoru.

- Prosvjed vozača ZET-a, navela je, vodit će radnik Neven Brnjac koji je upozorio na niske plaće, da koeficijenti ne rastu 10 godina, da su vozači neprestano izloženi tužbama i nasilju putnika, da se bore s neispravnim vozilima, a kontrolori se praktično tuku za bijednu plaću. Najavljeni prosvjed već opstruiraju dva najveća sindikata koji prijete članovima da će snimati tko je došao na prosvjed, kazala je.

Grmoja: Ne treba nam lijeva, anacionalna vlada, financirana izvana


Nikola Grmoja (Most) poručio je, pak, da je Hrvatskoj potrebna, ne zamjena HDZ-a nekom lijevom, anacionalnom vladom koja se financira izvana, nego suverenistička vlada koja će voditi računa o interesima hrvatskog čovjeka.

Upozorio je pritom kako je inflacija pojela plaće i kućne budžete, a napunila državni proračun, nazvavši mrvicama ono što premijer vraća građanima. Istovremeno, tvrtka A1 od 1. srpnja najavljuje poskupljenje telekomunikacijskih usluga od 8,5 posto, a to će vjerojatno učiniti i ostali operateri.

- Gdje je tu dizanje plaća, predsjedniče Vlade, odavno je pojedeno inflacijom, a sad imamo i dodatna poskupljenja, kazao je Grmoja te prozvao premijera i vladajuće da pogoduju stranim korporacijama koje će pokupovati poljoprivredno zemljište, tele-operaterima, bankama.

Bušić: Na Kosovu je danas manje od 200 Hrvata


Zdravka Bušić (HDZ) pozvala je, pak, zastupnike da učine sve što se može za Hrvate na Kosovu kojih je danas manje od 200.

- Oni su u vrlo teškoj situaciji, suočeni su s brojnim izazovima, od niskog socijalnog i materijalnog statusa, visoke stope nezaposlenosti do učestalih prijetnji sigurnosti, rekla je Bušić. Navela je da je danas na Kosovu ostalo manje od 200 Hrvata, u Janjevu još ima onih mlađe životne dobi, dok je u Letnici ostalo samo nekoliko osoba starije životne dobi.

Zajednica je to koja je iznimno ponosna na hrvatski i katolički identitet, no i zajednica koja se 90-ih godina prošlog stoljeća morala izbjeći i taj se egzodus do danas nije zaustavio, kazala je zastupnica, podsjetivši da su se Hrvati na to područje doselili prije 720 godina.

- Za Hrvate na Kosovu na simboličkoj razini važno bi bilo da se Hrvate navede kao nacionalnu manjinu u Ustavu Republike Kosovo, što im je obećano, istaknula je Bušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!